UE accelerează crearea poliţiei europene pentru frontiere, care ar putea fi operaţională din vară

Guvernele statelor membre UE au stabilit, joi, accelerarea procedurilor pentru înfiinţarea unei poliţii europene pentru protejarea frontierelor, noua structură comunitară urmând să devină operaţională începând din vară, pentru combaterea imigraţiei clandestine.

1864 afișări
Imaginea articolului UE accelerează crearea poliţiei europene pentru frontiere, care ar putea fi operaţională din vară

UE accelerează crearea poliţiei europene pentru frontiere, care ar putea fi operaţională din vară

Miniştrii de Interne din cele 28 de state ale Uniunii Europene au acordat mandat Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE să iniţieze discuţiile cu Parlamentul European pe această temă cât mai rapid, informează site-ul agenţiei Reuters.

Ministrul olandez de Interne, Klaas Dijkhoff, a declarat că noua structură - axată pe actuala Agenţie pentru frontiere (Frontex) dar cu resurse şi atribuţii suplimentare - ar trebui să devină operaţională din vară.

Comisarul UE pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a exprimat speranţa că noua Agenţie europeană pentru protejarea frontierelor va deveni operaţională de la jumătatea lunii iunie.

Autorităţile europene încearcă evitarea situaţiei din anul 2015, când 1,3 milioane de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa au ajuns clandestin în ţări occidentale ale Uniunii Europene prin Grecia, Italia şi Malta.

Comisia Europeană a propus în decembrie 2015 înfiinţarea unei noi agenţii pentru securizarea frontierelor externe, cu forţe terestre şi navale care vor putea desfăşura operaţiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecţii, măsura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro.

Noua structură, care va avea unităţi terestre şi navale pentru securizarea graniţelor externe ale UE, va putea fi mobilizată rapid prin decizia Comisiei Europene, indiferent de eventualele obiecţii ale statelor membre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici