UE consideră că întreruperea livrărilor de gaze ruseşti este o "situaţie inacceptabilă"

Întreruperea furnizării gazelor ruseşti către unele state membre ale Uniunii Europene este "cu totul inacceptabilă", iar livrările trebuie reluate "imediat", au apreciat marţi preşedinţia cehă a UE şi Comisia Europeană într-un comunicat.

23 afișări
Imaginea articolului UE consideră că întreruperea livrărilor de gaze ruseşti este o "situaţie inacceptabilă"

UE consideră că întreruperea livrărilor de gaze ruseşti este o "situaţie inacceptabilă"

"Fără un anunţ prealabil şi în contradicţie clară cu garanţiile oferite Uniunii Europene de cele mai înalte autorităţi ruse şi ucrainene, livrările de gaz către anumite state membre au fost întrerupte în mod semnificativ. Situaţia este întru totul inacceptabilă", precizează documentul.

"Preşedinţia cehă a UE împreună cu Comisia Europeană cer ca livrările de gaz să fie reluate imediat către UE şi ca cele două părţi să reia negocierile imediat în vederea ajungerii la un acord definitiv în disputa comercială bilaterală", adaugă cele două instituţii europene.

Cele două instituţii îşi iau totodată angajamentul în vederea "intensificării dialogului cu cele două părţi".

Preşedinţia cehă a UE nu exclude propunerea organizării unui summit tripartit la cel mai înalt nivel împreună cu Rusia şi Ucraina în cazul în care criza gazului nu este rezolvată, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Praga, premierul ceh Mirek Topolanek.

"Împreună cu preşedintele (Comisiei Europene, Jose Manuel) Barroso, luăm în calcul o opţiune extremă care ar fi un summit tripartit, dar în acest moment insistăm ca ambele ţări să ajungă împreună la un acord", a menţionat Topolanek.

"Nu aş califica situaţia în acest stadiu drept una critică", a declarat vicepremierul ceh pentru Afaceri Europene, Alexandr Vondra. "Dacă aceasta durează mai multe zile, vom avea de a face cu o problemă serioasă", a adăugat el susţinând că "trebuie să se ajungă în această săptămână la un acord".

"O întrerupere atât de drastică a aprovizionării nu este o modalitate obişnuită de a rezolva disputele pentru că alte ţări ar putea fi implicate", a precizat Vondra.

Diminuarea furnizării de gaze ruse către Uniunea Europeană din această noapte reprezintă o schimbare "radicală" a situaţiei, a menţionat ministul ceh al Industriei şi Comerţului, Martin Riman.

Riman şi directorul general al Direcţiei pentru Transport şi Energie a Comisiei Europene, Matthias Ruete, au avut, luni, la Kiev, o întrevedere cu oficialii Guvernului ucrainean şi ai grupului Naftogaz pentru a încerca să găsească o soluţie pentru criza gazelor în care sunt implicate, de câteva săptămâni, Ucraina şi Rusia.

Delegaţia europeană s-a întâlnit marţi dimineaţă cu ministrul ucrainean pentru Energie, Iuri Prodan, şi cu directorul companiei ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Oleg Dubina. Oficialii europeni s-au deplasat apoi la Berlin, unde urmează să se întâlnească şi cu reprezentanţii companiei Gazprom, a anunţat preşedinţia cehă a Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici