UE consideră criza gazelor dintre Ucraina şi Rusia "o problemă bilaterală"

Uniunea Europeană nu intenţionează să se amestece în conflictul dintre Rusia şi Ucraina referitor la livrarea de gaze naturale, a sugerat duminică un purtător de cuvânt al UE, apreciind că acesta este "o problemă bilaterală".

97 afișări
Imaginea articolului UE consideră criza gazelor dintre Ucraina şi Rusia "o problemă bilaterală"

UE consideră criza gazelor dintre Ucraina şi Rusia "o problemă bilaterală" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Răspunzând apelului adresat de Gazprom, care a cerut Uniunii Europene să supravegheze tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Ferran Tarradellas a declarat că, deşi UE urmăreşte livrările de gaze ruseşti în Europa, este vorba "în principiu, de o problemă între Rusia şi Ucraina".

Cele două părţi "trebuie să se asigure că gazele cumpărate de Europa ajung în Europa şi acest lucru îl urmărim", a spus el. "Este o problemă bilaterală şi trebuie rezolvată de cele două părţi", a adăugat Tarradellas.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE a reamintit, la rândul său, că nu există nici un sistem independent care să permită măsurarea volumului de gaze care tranzitează teritoriul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că observatorii angajaţi de grupul rusesc nu au acces la sistemele de măsurare a presiunii de la staţiile de pompare ucrainene şi că a adresat Comisiei Europene o scrisoare în care propune ca aceasta "să supravegheze volumul de gaze care tranzitează Ucraina".

"Nu ne vom angaja într-o mediere. Situaţia este extrem de opacă şi există informaţii contradictorii privind problema responsabilităţilor", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, adăugând că "este necesar un sistem de măsurare mai eficient, nu numai la graniţa UE, ci şi între Rusia şi Ucraina".

Citeşte şi:

Naftogaz susţine că Gazprom a redus livrările de gaze către Europa

Gazprom va depune o plângere la Stockholm în legătură cu problema gazului

Compania Naftogaz va depune de asemenea o plângere la Stockholm

Gazprom susţine că va furniza volumul necesar de gaz pentru Europa

Gazprom acuză Kievul că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz

Rusia cere UE să monitorizeze tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici