UE discută cu Spania un program de ajutor extern pentru guvernul de la Madrid

Autorităţile UE lucrează în secret la pregătirile pentru un program de salvare a Spaniei şi achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale de către Banca Centrală Europeană (BCE), ajutând Madridul să pună la punct un program de reforme economice care va fi prezentat săptămâna următoare.

189 afișări
Imaginea articolului UE discută cu Spania un program de ajutor extern pentru guvernul de la Madrid

UE discută cu Spania un program de ajutor extern pentru guvernul de la Madrid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor oficiali implicaţi în discuţii, citaţi de cotidianul Financial Times, discuţiile dintre guvernul spaniol şi Comisia Europeană se concentrează pe măsurile cerute de creditorii internaţionali ca parte a unui program de ajutor extern, astfel încât acestea să fie implementate înainte ca sprijinul financiar să fie cerut formal.

Un important oficial european a afirmat că negocierile au fost duse direct cu ministrul spaniol de Finanţe, Luis de Guindos. Planul, care urmează să fie prezentat joi, se va concentra pe reformele structurale ale economiei cerute de mult timp de Bruxelles şi mai puţin pe noi taxe şi reduceri de cheltuieli.

"Este un fel de «proto-program», dacă ar exista un astfel de cuvânt", a spus acesta. Comisia ar putea cere, însă, noi măsuri de austeritate în octombrie, pentru atingerea ţintelor de deficit stabilite.

Un preacord al Comisiei pentru anunţul de joi ar trebui să reducă dificultăţile pe care le întâmpină premierului spaniol, Mariano Rajoy. Şeful executivului spaniol este reticent să ceară Mecanismului European de Stabilitate (MES), cu resurse de 500 de miliarde de euro, să cumpere obligaţiuni ale Spaniei, întrucât se teme că oficialii UE vor pune condiţii prea dure.

Presiunea asupra lui Rajoy a crescut după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat, în septembrie, că programul de achiziţii nelimitate de obligţiuni al BCE va fi declanşat doar dacă guvernele cer formal sprijinul MES şi convin planuri de reformă cu liderii zonei euro. Achiziţiile de obligaţiuni de către BCE şi MES ar coborî randamentele la care se împrumută Spania pe pieţele finaciare.

Spania încearcă de mai multe luni să obţină un ajutor european fără condiţii semnificative, dar a înregistrat progrese reduse în faţa unui grup de state nordice condus de Germania şi Bundesbank, care cer ca orice program de sprijin să includă termen precise şi monitorizare strictă.

Presiunea este aşteptată să crească din nou la sfârşitul săptămânii următoare, când guvernul de la Madrid ar trebui să anunţe rezultatele unei analize de trei luni a sistemului bancar. Analiza include necesarul de capitalizare pe care MES trebuie să-l asigure băncilor spaniole locale, lovite dur de prăbuşirea pieţei imobiliare. UE a promis deja până la 100 de miliarde de euro pentru a susţine recapitalizarea sistemului bancar spaniol.

Într-un ultim semn că Spania încearcă încă să evite o cerere formală pentru mai mult ajutor, oficialii spanioli au început să discute, săptămâna aceasta, dacă ar putea folosi o parte din fondurile destinate sistemului bancar pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, însă, că Spania nu va putea redirecţiona banii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici