UE nu recunoaşte realegerea lui Alexander Lukashenko. Uniunea Europeană va impune sancţiuni ”în curând” unui număr ”substanţial” de oficiali

UE a anunţat că nu recunoaşte rezultatul alegerilor prin care Alexander Lukashenko a fost reales şi va sancţiona oficialii din Belarus „în curând”.

3400 afișări

Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare s-au reunit miercuri, prin videoconferinţă, în cursul unui summit extraordinar pe tema crizei din Belarus.

CRONOLOGIE: Principalele evenimente produse în Belarus după alegerile prezidenţiale din 9 august 

.Uniunea Europeană este solidară cu cetăţenii din Belarus

Uniunea Europeană este solidară cu cetăţenii din Belarus şi îndeamnă Administraţia Aleksandr Lukaşenko să înceteze acţiunile de reprimare, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după summitul extraordinar desfăşurat prin videoconferinţă.

"Uniunea Europeană este solidară cu poporul belarus. Nu acceptăm un climat de impunitate. Alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, nu au îndeplinit standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus. Cetăţenii Belarusului merită o situaţie mai bună, merită dreptul de a-şi alege liderii şi de a-şi configura viitorul", a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

"Violenţele împotriva protestatarilor paşnici au fost şocante şi inacceptabile. Condamnăm aceste brutalităţi şi aşteptăm o investigaţie completă şi transparentă. Orice formă de violenţă trebuie evitată, inclusiv orice act de reprimare sau violenţă împotriva celor care încearcă să participe la eforturile de dialog naţional", a subliniat preşedintele Consiliului European.

"Susţinem ferm dreptul poporului din Belarus de a-şi stabili propriul destin, iar UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr semnificativ de persoane responsabile de violenţe, acţiuni de reprimare şi fraude electorale", a precizat Charles Michel.

După summit, Consiliul European a avertizat că "progresele înregistrate în ultimii ani în relaţia dintre UE şi Belarus sunt expuse riscurilor". "Orice deteriorare în continuare a situaţiei va avea impact asupra relaţiei noastre şi va avea consecinţe negative. Îndemnăm autorităţile din Belarus să găsească o soluţie de ieşire din criză prin oprirea violenţelor, măsuri de reducere a tensiunilor şi un dialog naţional integrant. Doar un proces democratic şi paşnic, cu o presă independentă şi liberă şi o societate civilă puternică pot oferi soluţii sustenabile. Toate părţile, inclusiv statele terţe, trebuie să susţină un asemenea proces", subliniază Consiliul European.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Într-o postare pe Twitter Preşedintele Comisiei Uniunii Europene a spus că "Oamenii din Belarus îşi doresc schimbări. Şi o vor acum. Vor democraţie şi noi alegeri prezidenţiale. UE este alături de Belarus".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că în prezent nu este nevoie de o asistenţă militară rusească în Belarus, deoarece nu există un atac extern asupra ţării, relatează rbc.ru.

Declaraţii Alexander Lukashenko

Într-o declaraţie susţinută în urmă cu puţin timp Alexander Lukashenko i-a compart pe protestatari cu „Gestapo”, numind reprezentanţii opoziţiei „nazişti” care doresc să taie legăturile cu Rusia. El spus că intervenţiile externe sunt o încercare disperată de a crea un scenariul ca în Ucraina în 2014 care nu există în Belarus. Lukashenko a acuzat ţările vestice că finaţează protestele.

Astăzi, Preşedintele belarus, a ordonat poliţiei să pună capăt protestelor din capitala Minsk, relatează Reuters. 

„Nu trebuie să mai existe nicio tulburare în Minsk", a spus Lukashenko. „Oamenii sunt obosiţi. Oamenii cer linişte şi linişte.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici