UE oferă Ucrainei fonduri pentru achiziţii de arme, dar refuză aderarea rapidă. Noi sancţiuni împotriva Rusiei sunt luate în calcul

Uniunea Europeană este pregătită să impună sancţiuni economice şi mai dure Rusiei şi ar putea acorda Ucrainei mai multe fonduri pentru arme pentru a lupta împotriva invaziei Moscovei, au decis liderii în cele două zile de discuţii din Franţa, dar au tras o linie în ceea ce priveşte permiterea accesului rapid al Kievului în cadrul blocului.

614 afișări
Imaginea articolului UE oferă Ucrainei fonduri pentru achiziţii de arme, dar refuză aderarea rapidă. Noi sancţiuni împotriva Rusiei sunt luate în calcul

Ucraina, o fostă republică sovietică care a încercat să adere la UE şi la NATO, a cerut o aderare rapidă la UE de la invazia din 24 februarie.

"Înţeleg foarte bine că, atunci când lupţi cu curaj, aşa cum o face Ucraina, ai vrea mult mai mult. Dar noi nu suntem o parte a acestui conflict", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă, relatează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este "corect" să predea cererea Ucrainei, precum şi cea a Republicii Moldova şi Georgiei, pentru o eventuală aderare la Comisia Europeană, organul executiv al blocului, pentru o analiză juridică detaliată.

Aliaţii Ucrainei din Europa de Est au fost dezamăgiţi. "Mi-aş dori ca Ucraina să primească acum statutul de candidat, nu a fost posibil astăzi, dar vom reveni asupra acestei chestiuni", a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Ţările UE trebuie să fie de acord în unanimitate pentru a primi un nou membru, iar aderarea necesită, de obicei, ani de negocieri complexe, iar candidaţii trebuie să îndeplinească criterii stricte, de la stabilitatea economică la eradicarea corupţiei şi respectarea drepturilor omului.

Cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că UE ar putea oferi Ucrainei încă 500 de milioane de euro  pentru a cumpăra arme. De asemenea, blocul comunitar a promis că va ajuta la reconstrucţia acestei ţări de 44 de milioane de locuitori după încheierea războiului.

UE a ameninţat, de asemenea, cu noi sancţiuni împotriva Moscovei. "Nimic nu este exclus, vom face tot ceea ce considerăm necesar pentru a opri Rusia", a declarat Macron după discuţiile de la palatul Versailles de lângă Paris. Scholz a confirmat: "Am fost de acord să continuăm să avansăm în privinţa acelor sancţiuni care au un efect imediat asupra şanselor de dezvoltare economică a Rusiei."

Ca şi în cazul extinderii UE, sancţiunile necesită unanimitatea tuturor ţărilor membre. Cei 27 de membri nu au găsit încă un punct de vedere comun cu privire la cât de mult trebuie să meargă mai departe în tăierea legăturilor de afaceri cu Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici