UE propune o cale intermediară privind fondul pentru daune climatice, la COP27

Negociatorii în domeniul climei au analizat vineri o propunere făcută de UE, menită să rezolve un impas în ceea ce priveşte finanţarea pentru ţările afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice şi să ducă summitul ONU privind clima mai aproape de un acord final, potrivit Reuters.

159 afișări
Imaginea articolului UE propune o cale intermediară privind fondul pentru daune climatice, la COP27

UE propune o cale intermediară privind fondul pentru daune climatice, la COP27

Propunerea UE ar consta în crearea unui fond special pentru acoperirea pierderilor şi pagubelor în ţările cele mai vulnerabile, dar finanţat de o „bază largă de donatori”.

Acest lucru sugerează că economiile emergente cu emisii ridicate, precum China, ar trebui să contribuie la fond, în loc ca acesta să fie finanţat doar de ţările bogate, care au contribuit cel mai mult la încălzire.

„Ceea ce am propune este crearea unui fond de răspuns la pierderi şi daune pentru ţările cele mai vulnerabile”, a declarat Frans Timmermans, şeful politicii UE în domeniul climei, în cadrul summitului COP27.

Problema pierderilor şi pagubelor a dominat summitul din acest an, peste 130 de ţări în curs de dezvoltare cerând ca reuniunea să ajungă la un acord privind un nou fond care să le ajute să facă faţă pagubelor ireparabile provocate de inundaţii, secetă şi alte efecte ale schimbărilor climatice.

Statele Unite şi UE s-au opus anterior acestei idei, temându-se că aceasta ar putea deschide calea pentru stabilirea răspunderii juridice.

Cea mai recentă propunere a UE a oferit o soluţie de mijloc, dar Timmermans a precizat că aceasta ar trebui să fie îndeplinită dacă ţările sunt de acord să îşi sporească ambiţiile de a încetini schimbările climatice.

Acordurile de la COP27 trebuie să fie făcute cu sprijinul tuturor celor aproape 200 de ţări prezente la discuţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici