UE recomandă creşterea vârstei de pensionare pentru cetăţenii europeni

Comisia Europeană recomandă creşterea cu regularitate a vârstei de pensionare în statele membre UE, astfel încât, pe teritoriul european, perioada de pensionare să reprezinte cel mult o treime din viaţa adultă, relatează publicaţia electronică EUObserver.

75 afișări
Imaginea articolului UE recomandă creşterea vârstei de pensionare pentru cetăţenii europeni

UE recomandă creşterea vârstei de pensionare pentru cetăţenii europeni (Imagine Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

Potrivit unui articol din ediţia de vineri a Financial Times Deutschland, care citează un raport al Comisiei pe tema pensiilor, salariaţii ar trebui să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze la o vârstă mai înaintată, în caz contrar existând riscul unei "combinaţii dureroase de salarii mai mici şi contribuţii mai mari".

Raportul comisiei, care va fi prezentat înainte de sfârşitul verii, arată că vârsta reală de pensionare în Uniunea Europeană este în medie de puţin peste 60 de ani, sub media vârstei de pensionare a ţărilor industrializate membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OECD), care este de 63,5 pentru bărbaţi şi 62,3 pentru femei.

Raportul sugerează că, până în 2060, europenii vor trăi în medie mai mult cu şapte ani, fapt care ar presupune prelungirea perioadei de activare în muncă la aproape 70 de ani, pentru a menţine echilibrul şi a nu petrece la pensie peste o treime din viaţa adultă (peste 18 ani). Aceasta ar însemna cu patru ani şi opt luni mai mult decât ţinta de 65 de ani avută în vedere pentru statele membre.

Recent, subiectul a creat tensiuni între statele membre. În mijlocul unei dezbateri aprinse privind acordarea unui ajutor Greciei afectate de criza economică, mai mulţi politicieni germani au remarcat faptul că vârsta medie de pensionare pentru greci este de 61 de ani şi mult mai mică pentru anumite grupuri profesionale. Germania a ridicat recent vârsta pensionării pentru cetăţenii săi de la 65 la 67 de ani. Probleme întâmpină şi Franţa, unde, potrivit Financial Times Deutschland, bărbaţii se pensionează în medie la 58,7 ani, cel mai mic nivel atât în UE, cât şi în OECD.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici