UE riscă să rămână fără armament din cauza războiului din Ucraina

Avertismentul îngrijorător al şefului diplomaţiei europene - Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat luni, 5 septembrie, că stocurile de arme ale UE sunt foarte scăzute, în contextul ajutorului militar acordat Ucrainei, relatează The Guardian.

2512 afișări
Imaginea articolului UE riscă să rămână fără armament din cauza războiului din Ucraina

Flickr

Borrell a cerut statelor membre să îşi coordoneze cheltuielile militare pentru rafacerea stocurilor.

”Stocurile militare ale majorităţii statelor membre au fost, nu aş spune epuizate, dar epuizate într-o proporţie mare, pentru că am furnizat o mulţime de capacităţi ucrainenilor”, a declarat şeful diplomaţiei europene la o dezbatere cu parlamentarii europeni.

”Trebuie să fie ne aprovizionăm. Cea mai bună modalitate de a ne aproviziona este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat oficialul european.

Borrell a subliniat că, dacă ţările membre vor continua să îşi extindă capacităţile militare în acelaşi mod ca până acum, ”rezultatul va fi o mare risipă de bani.”

El a recunoscut că UE ar fi trebuit să înceapă să antreneze forţele armate ale Ucrainei cu un an în urmă, cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze ţara, după ce unele state membre au cerut o astfel de operaţiune. Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, acum ”ne-am afla într-o situaţie mai bună”, a adăugat Borrell.

”Din păcate, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri”, a mai declarat şeful diplomaţiei europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici