UE sancţionează oficiali ruşi politici şi militari influenţi, inclusiv pe Dmitri Rogozin

Oficiali ruşi influenţi, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin, dar şi oficiali politici şi militari se află pe lista extinsă cu oficiali sancţionaţi de către Uniunea Europeană.

422 afișări
Imaginea articolului UE sancţionează oficiali ruşi politici şi militari influenţi, inclusiv pe Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numele celor 12 noi oficiali au fost incluse pe o listă UE pe care AFP a procurat-o şi care urmează să fie publicată vineri după-amiaza în Jurnalul Oficial al UE.

În afară de Rogozin, deja sancţionat de Statele Unite începând de luni, pe listă se află numele preşedinţilor Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Valentina Matvienko şi Dumei de Stat (camera inferioară) Serghei Narîşkin, dar şi al unei deputate, Elena Mizulina, iniţiatoarea unor proiecte vizând să permită unor regiuni din alte state să se alăture Federaţiei Ruse.

UE a vizat totodată consilieri ai preşedintelui Vladimir Putin, ca Vladislav Surkov, dar nu şi pe Serghei Ivanov, şeful Administraţiei Prezidenţiale şi fost ministru al Apărării.

"Toate aceste sancţiuni nu fac nici cât un grăunte de nisip din Crimeea, care s-a întors la Rusia", a reacţionat Rogozin, într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Între alţi oficiali vizaţi se află militari ca Aleksandr Nosatov şi Valeri Kulikov, ambii adjuncţi ai comandantului Flotei ruse la Marea Neagră, şi generalul Igor Turceniuk, comandantul forţelor ruse în Crimeea.

Jurnalistul Dmitri Kiselev, animatorul unei emisiuni difuzate de primul canal al televiziunii publice ruse şi care este cunoscut pentru diatribele sale antiamericane sau împotriva homosexualilor, se află şi el pe listă.

Pe listă sunt înscrise şi numele a doi oficiali originari din Crimeea, şi anume al lui Mihail Malişev, preşedintele Comisiei Electorale din Crimeea, şi al lui Valeri Medvedev, preşedintele Comisiei Electorale de la Sevastopol.

Lista UE cuprinde de-acum 33 de nume ale unor oficiali ruşi sau ucraineni proruşi vizaţi de restricţii de călătorie şi blocarea averilor în UE.

Lista "este destul de apropiată de cea a Statelor Unite", care vizează 31 de persoane, a declarat preşedintele François Hollande. "Ea vizează oficiali implicaţi în falsa consultare" privind alipirea Crimeei, organizată weekendul trecut, a adăugat preşedintele francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici