UE şi Moldova prelungesc acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025

UE şi Moldova au decis marţi să prelungească valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

192 afișări
Imaginea articolului UE şi Moldova prelungesc acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025

Acordul urmăreşte să sprijine Moldova în privinţa accesului la pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE. Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanţial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

„Acest acord rutier este un element vital pentru Moldova, grav afectată de pierderea rutelor sale comerciale tradiţionale şi de războiul din Ucraina. Decizia de astăzi oferă previzibilitate operatorilor economici atât din UE, cât şi din Moldova şi confirmă sprijinul nostru ferm pentru Moldova. În următoarele 18 luni, schimburile economice rutiere dintre operatorii din UE şi cei din Republica Moldova pot continua fără obstacole”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră şi pieţele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin liberalizarea parţială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit şi de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieţei Republicii Moldova în UE. Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE şi Moldova, care este o ţară de tranzit importantă pentru exporturile şi importurile ucrainene.

Exporturile rutiere din Moldova către UE au crescut cu 27 % în al treilea trimestru al anului 2022 şi cu 35 % în al treilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021. UE a beneficiat, de asemenea, de acord, întrucât exporturile UE pe cale rutieră către Moldova au crescut cu 30 % în valoare din al treilea trimestru al anului 2021 până în al treilea trimestru al anului 2022 şi s-au stabilizat aproximativ la aceeaşi valoare în al treilea trimestru al anului 2023.

Decizia de prelungire a acordului a avut loc în cadrul reuniunii de astăzi a comitetului mixt instituit în temeiul acordului şi nu modifică fondul acestuia.

Scopul acordului este de a facilita temporar transportul rutier de mărfuri între şi pe teritoriul Uniunii Europene şi al Moldovei. Scopul său este de a contracara perturbările semnificative ale transportului rutier cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, prin acordarea de drepturi suplimentare de tranzit şi transport de mărfuri între cele două pieţe.

Data actuală de încheiere a acordului este 30 iunie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici