Ultima încercare a Chinei de a corecta declinul demografic. Partidul Comunist limitează avorturile din motive „non-medicale”

  • China va reduce numărul de avorturi făcute din motive „non-medicale”.
  • Aceasta este o ultimă încercare a Partidului Comunist de a corecta natalitatea în scădere din cea mai populată ţară a lumii.
  • Măsura vine în contextul în care criza demografică din China ar putea ameninţa dezvoltarea sa economică.
  • Anterior, China a modificat Legea populaţiei şi planificării familiale ca parte a unui efort depus de Partidul Comunist de a dicta dimensiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.
  • Astfel, cuplurilor din China li s-a permis, legal, să aibă un al treilea copil.
2389 afișări
Imaginea articolului Ultima încercare a Chinei de a corecta declinul demografic. Partidul Comunist limitează avorturile din motive „non-medicale”

Autorităţile chineze au precizat că se vor lua acţiuni pentru a evita sarcinile nedorite, dar şi pentru a încuraja bărbaţii „să împartă responsabilitatea” în prevenirea acestora. Mai mult, oficialii au vorbit despre îmbunătăţirea educaţiei sexuale, cât şi a serviciilor medicale necesare înaintea unei naşteri.

„Politica naţională privind egalitatea de gen şi principiul acordării priorităţii copiilor trebuie să fie implementată în profunzime”, a spus directorul adjunct al Comitetului Naţional pentru Femei şi Copii, Huang Xiaowei.

China a adoptat deja măsuri dure în privinţa avorturile selective în funcţie de sexul fătului, după ce politicile sale au dus la un număr crescut de întreruperi de sarcini atunci când fătul era de sex feminin, adâncind astfel inegalităţile pe bază de gen, transmite The Guardian.

Guvernul chinez a precizat că noua legislaţie, care a intrat în vigoare luni, are şi scopul de a garanta un acces îmbunătăţit al femeilor la serviciile medicale necesare înaintea unei sarcini.

Totuşi, politica pare să fie o nouă încerca a guvernului de la Beijing de a corecta declinul demografic al ţării.

China rămâne cea mai numeroasă naţiune a lumii, însă ultimele date arată că ţara a înregistrat, între 2011 şi 2020, cea mai lentă creştere a populaţiei din 1950 încoace. De asemenea, specialiştii se aşteaptă ca aceasta creştere să încetinească şi mai mult în următorii ani.

După mai mulţi ani în care autorităţile au încercat să limiteze creşterea populaţiei, Beijingul promite acum noi politici care au scopul de a încuraja familiile să aibă mai mulţi copii.

Politicile Chinei de control asupra dimensiunilor familiei

Începând cu anii 1980, China a limitat cuplurile la un singur copil, iar încălcarea acestei legi ar fi putut să ducă la amenzi foarte mari sau chiar la pierderea locurilor de muncă pentru părinţi. Acest lucru, combinat cu o preferinţă pentru băieţi, a dus la avorturi atunci când fătul era de sex feminin. Astfel, în China, a apărut un dezechilibru major în raportul dintre sexe.

Din 2015, autorităţile au relaxat regulile, astfel încât să permită cuplurilor să aibă doi copii, în contextul în care s-au recunoscut consecinţele demografice şi economice provocate de o rată de naştere în scădere.

Trecerea la această regulă a celor doi copii a dus la o creştere temporară a numărului de naşteri, însă nu a atins aşteptările Partidului Comunist.

Astfel, în cele din urmă, în 2021, Partidul Comunist a permis cuplurilor să aibă trei copii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici