Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere post-Brexit. Declaraţiile premierul britanic şi şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

  • Mult a fost, puţin a rămas. După ani de neînţelegeri, UE şi Marea Britanie au ajuns la o înţelegere joi
  • Negociatorii au ajuns la un acord clar datele viitoarei relaţiei a UE cu Regatul Unit.
  • Ursula von der Leyen şi şeful negociator al Brexit susţin joi o conferinţă de presă.
7543 afișări
Imaginea articolului  Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere post-Brexit. Declaraţiile premierul britanic şi şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

ULTIMA ORĂ. Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere post-Brexit

UPDATE Preşedintele României a transmis felicitări celor care au muncit pentru ca acordul să devină realitate. 
 
UPDATE Şi premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a transmis un mesaj public.
 
„Înainte să învârtim roata, trebuie să amintim că Brexitul are loc în ciuda dorinţei Scoţiei. Şi niciun acord nu va înlocui ceea ce Brexitul ne ia nouă. A venit vremea să ne schiţăm viitorul ca o naţiune europeană independentă”.
 
 
UPDATE Premierul britanic Boris Johson a trimis un mesaj pe Twitter: „Înţelegerea a fost făcută!”
 
 
 
 
Înţelegerea istorică privind comerţul Marea Britanii şi relaţia sa cu UE a avut loc joi, în Ajunul Crăciunului, cu o săptămână înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie Brexit, conform BBC.
 
4 ani jumătate au trecut şi, în final, există o înţelegere. 
 
Urmează că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi şeful negociator al Brexit, Michel Barneri, să susţină joi o conferinţă de presă.
 
  • „Este timpul să lăsăm Brexitul în urmă. A meritat să luptăm pentru acest acord. Avem un acord corect şi echilibrat cu UK. Va proteja intersele UE, va asigura competiţia corectă şi va da predictabilitate pentru comunităţile de pescuit”, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Downing Street a emis o declaraţie dupa încheierea unui acord comercial post - Brexit. 

Redăm textul complet al declaraţiei:

„S-a încheiat afacerea. Tot ceea ce i s-a promis publicului britanic în timpul referendumului din 2016 şi la alegerile generale de anul trecut este livrat prin acest acord. Ne-am preluat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerţului şi apelor noastre de pescuit. Afacerea este o veste fantastică pentru familii şi companii din fiecare parte a Regatului Unit. Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero tarife şi zero cote care a fost realizat vreodată cu UE. Acordul este cel mai mare acord comercial bilateral semnat de ambele părţi, acoperind tranzacţii în valoare de 668 miliarde de lire sterline în 2019.

Acordul garantează, de asemenea, că nu ne mai aflăm în atracţia lunară a UE, că nu suntem obligaţi de normele UE, că nu există un rol pentru instanţa de justiţie europeană şi că toate liniile noastre roşii cheie despre revenirea suveranităţii au fost realizate. Înseamnă că vom avea independenţă politică şi economică deplină la 1 ianuarie 2021.

Un sistem de imigraţie bazat pe puncte ne va pune în deplin control asupra celor care intră în Marea Britanie şi se va încheia libera circulaţie. Am livrat această mare ofertă pentru întregul Regat Unit într-un timp record şi în condiţii extrem de dificile, care protejează integritatea pieţei noastre interne şi locul Irlandei de Nord în cadrul acesteia. Am încheiat Brexit-ul şi acum putem profita din plin de oportunităţile fantastice pe care ni le oferim ca naţiune comercială independentă, încheind acorduri comerciale cu alţi parteneri din întreaga lume”.

 
Ştire în curs de actualizare 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici