Ultimii sudanezi deţinuţi la Guantanamo au sosit în ţară

Ultimii sudanezi care erau deţinuţi la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, în Cuba, au revenit joi în Sudan, a anunţat agenţia oficială.

87 afișări
Imaginea articolului Ultimii sudanezi deţinuţi la Guantanamo au sosit în ţară

SUA transferă doi deţinuţi de la Guantanamo către Sudan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi "dimineaţa devreme, un avion militar a sosit la Khartoum pentru a-i aduce pe Mohamed Noor Osman şi Ibrahim Osman Ibrahim Idris", potrivit Suna.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe Aboubakr Elsiddig nu a fost în măsură să spună imediat dacă celor doi le vor impuse măsuri cu caracter restrictiv.

"Vor efectua o vizită medicală", a spus el.

Statele Unite au anunţat miercuri că urmau să-i transfere pe aceşti sudanezi de la baza de la Guantanamo, o enclavă americană în Cuba, către ţara lor de origine.

"Statele Unite s-au coordonat cu Guvernul Sudanului în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri adecvate de securitate şi pentru a se asigura că aceste transferuri sunt conforme politicii (americane) în domeniul respectării demnităţii umane", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Mohamed Noor Osman, în vârstă de 51 de ani, şi Ibrahim Osman Ibrahim Idris, în vârstă de 52 de ani, erau ultimii deţinuţi sudanezi de la baza militară de la Guantanamo, a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Departamentului Apărării.

Consideraţi membri Al-Qaida, cei doi au fost trimişi la centrul american de detenţie în 2002.

Idris, prezentat drept un veteran în cadrul reţelei teroriste conduse de către Osama ben Laden, a fost unul dintre primii deţinuţi transferaţi către această închisoare militară, pe 11 ianuarie 2002. Mohamed a fost transferat acolo în mai 2002.

Este vorba despre al doilea transfer anunţat anul acesta, în contextul în care închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo era una dintre promisiunile în baza cărora Barack Obama a ajuns preşedintele Statelor Unite.

După plecarea celor doi sudanezi, 158 dintre cei 779 câţi au fost trimişi iniţial la Guantanamo rămân în continuare după gratiile centrului militar de detenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici