Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov îndeamnă Rusia şi SUA să poarte discuţii pe tema armelor nucleare: Există tendinţe periculoase

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat vineri că lumea se îndreaptă spre o eră a politicilor militarizate şi a făcut apel către Moscova şi Washington să discute pe tema armelor nucleare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1122 afișări
Imaginea articolului Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov îndeamnă Rusia şi SUA să poarte discuţii pe tema armelor nucleare: Există tendinţe periculoase

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov îndeamnă Rusia şi SUA să poarte discuţii pe tema armelor nucleare: Există tendinţe periculoase

„Există tendinţe periculoase - toate sunt la vedere. Aş vrea să subliniez două. Una reprezintă indiferenţa faţă de dreptul internaţional şi cealaltă reprezintă militarizarea lumii politice", a declarat Gorbaciov.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

„Se pare că acest tratat era cel mai important stâlp pentru stabilitatea strategică. Avem nevoie de discuţii pentru a ne asigura că distrugerea lui nu va alimenta ameninţarea războiului", a adăugat fostul lider sovietic.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Taguri:
rusia,
sua,
arme nucleare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici