Ultimul mesaj al unui locotenent nazist, decodat de Marea Britanie, dezvăluit la 75 de ani de la capitularea Germaniei: „Închid pentru totdeauna”

Ultimul mesaj al unui nazist, interceptat şi decriptat de Marea Britanie în Al Doilea Război Mondial, a fost dezvăluit, pentru a marca 75 de ani de la Ziua Victoriei în Europa.

5141 afișări
Imaginea articolului Ultimul mesaj al unui locotenent nazist, decodat de Marea Britanie, dezvăluit la 75 de ani de la capitularea Germaniei: „Închid pentru totdeauna”

Ultimul mesaj al unui locotenent nazist, decodat de Marea Britanie, dezvăluit la 75 de ani de la capitularea Germaniei: „Închid pentru totdeauna”

Serviciul de Informaţii britanic a dezvăluit ultimele cuvinte ale unui locotenent nazist înainte ca acesta să se predea forţelor britanice, în afara clădirii sale din orăşelul Cuxhaven, din nordul Germaniei, potrivit CNN.

Pe 7 mai, 1945, locotenentul numit Kunkel le-a trimis colegilor un mesaj de adio, la ora 7:35 dimineaţa, înainte să închidă reţeaua de comunicare „pentru totdeauna”.

„Trupele britanice au intrat în Cuxhaven la ora 14:00, pe 6 mai – de acum încolo toate comunicările radio vor înceta – vă urez toate cele bune tuturor. LT Kunkel. Închid acum pentru totdeauna – toate cele bune – la revedere”, a spus locotenentul nazist.

Într-un alt mesaj, interceptat în după amiaza zilei de 4 mai, un soldat aflat pe coasta daneză întreabă dacă cineva are ţigări în plus, înainte să le ureze tuturor mult noroc. „Nicio ţigară aici”, i-a răspuns un coleg.

„Aceste mesaje ne dezvăluie puţin despre adevăraţii oamenii din spatele maşinăriei războiului”, a spus Tony Comer, istoric.

În timpul războiului, naziştii au comunicat prin maşina Enigma, ce avea numele de cod Maro (Brown), „pentru a coordona armele experimentale”, a adăugat istoricul.

Pe 8 mai 2020 a fost sărbătorită Ziua Victoriei Europei, împlinindu-se 75 de ani de când Aliaţii au acceptat capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, după aproape şase ani de război.

La 8 mai 1945, premierul britanic Winston Churchill anunţa că Germania capitulase cu o zi înainte, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane.

Actul de predare a fost semnat din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) şi din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici