Un acord pentru încetarea luptelor din Damasc pentru 24 de ore, în vigoare de la miezul nopţii

Un acord pentru introducerea "unui regim de linişte" în capitala Damasc şi în provincia Latakia din Siria, agreat de SUA şi Rusia, va intra în vigoare de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, a anunţat o sursă din diplomaţie citată de agenţia RIA, potrivit Reuters.

301 afișări
Imaginea articolului Un acord pentru încetarea luptelor din Damasc pentru 24 de ore, în vigoare de la miezul nopţii

Un acord pentru încetarea luptelor din Damasc pentru 24 de ore, în vigoare de la miezul nopţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Regimul de linişte" va fi în vigoare timp de 24 de ore pentru zona din jurul Damascului şi 72 de ore în cazul provinciei Latakia.

Moscova şi Washington vor acţiona în vederea asigurării respectării acordului care va intra în vigoare la miezul nopţii, potrivit unei surse din diplomaţie citată de agenţia RIA.

Anunţul vine la o săptămână după lupte intense în oraşul Alep (la nord de Latakia), unde forţele administraţiei Bashar al-Assad au declanşat o amplă ofensivă pentru a recupera părţi din oraş aflate sub controlul rebelilor, confruntări în care au murit peste 200 de persoane, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida. Însă luptele s-au reluat în ultimele săptămâni, în special în zona din jurul oraşului Alep, al doilea cel mai mare oraş din ţară.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici