Un activist anti-Ianukovici, găsit în viaţă după ce a fost dat dispărut, acuză că a fost torturat

Un activist ucrainean foarte activ în cadrul unei mişcări de contestare a preşedintelui Viktor Ianukovici, răpit pe 22 ianuarie şi eliberat joi, a povestit vineri că a fost torturat timp de peste o săptămână, un caz pe care opoziţia îl denunţă drept o nouă dovadă de "intimidare".

168 afișări
Imaginea articolului Un activist anti-Ianukovici, găsit în viaţă după ce a fost dat dispărut, acuză că a fost torturat

Un activist anti-Ianukovici, găsit în viaţă după ce a fost dat dispărut, acuză că a fost torturat (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Uniunea Europeană a îndemnat autorităţile să reacţioneze, după mai multe agresiuni, bătăi şi răpiri ale unor opozanţi, dintre care unul este mort.

Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, tatăl a trei copii, dat dispărut de la 22 ianuarie, a fost abandonat joi seara într-o pădure de la periferia Kievului, după ce a fost reţinut într-un loc necunoscut şi torturat timp de peste o săptămână.

El a reuşit să ajungă într-un sat, de unde a chemat ajutoare.

"Am fost crucificat, mi-a fost tăiată o ureche, am fost tăiat pe faţă, am fost bătut pe tot corpul. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă", a declarat Dmitro Bulatov, potrivit unor imagini transmise de posturile de televiziune Kanal 5 şi 1+1.

În aceste imagini, pe faţa tânărului se poate vedea sânge coagulat, că prezintă răni la nivelul mâinilor şi că hainele îi erau împregnate în sânge.

El a declarat că, după accent, răpitorii săi erau, în opinia sa, ruşi.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat deschiderea unei anchete cu autor necunoscut pentru "răpire", adăugând că Dmitro Bulatov a fost lovit, pe 22 ianuarie, la nivelul capului, într-un cartier de la Kiev, de către persoane necunoscute care l-au urcat, ulterior, la bordul unei maşini.

Tânărul este spitalizat, în prezent, dar viaţa nu-i este în pericol.

Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, care l-a vizitat la spital, a denunţat un "act de intimidare" la adresa opozanţilor celor mai activi faţă de regim.

Comisarul UE pentru Extindere Stefan Füle a îndemnat "autorităţile să reacţioneze în urma unor cazuri de răpire şi tortură ca cel al lui Bulatov".

"Acest tip de violenţe (comise) în deplină impunitate este deplorabil şi este necesar să înceteze imediat", a scris Füle într-un mesaj postat pe Twitter.

Dmitro Bulatov este unul dintre liderii Automaidan, o mişcare a unor manifestanţi care protestează la bordul maşinilor şi care a organizat o serie de acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei şefului statului, în apropiere de Kiev.

Dispariţia sa, în urma morţii altui activist care a fost răpit, a alimentat temeri cu privire la un val de reprimare sângeroasă a manifestanţilor.

Soţia lui Bulatov a semnalat dispariţia acestuia poliţiei şi a cerut deschiderea unei anchete.

În ziua dispariţiei lui Bulatov, un mort găsit într-o pădure, prezentând urme de tortură, a fost identificat ca fiind Iuri Verbiţki, un activist dat dispărut cu câteva zile mai devreme. Descoperirea a provocat emoţie în rândul activiştilor mobilizaţi de peste două luni la Kiev împotriva puterii, denunţată imediat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici