Un artist portughez a întins un covor de bancnote pentru a denunţa costurile vizitei Papei

Celebrul artist de stradă portughez Bordalo II a pătruns în locaţia din Lisabona unde Papa Francisc va celebra o slujbă săptămâna viitoare şi a întins un covor uriaş de bancnote supradimensionate pentru a critica sumele cheltuite de stat pentru acest eveniment, scrie Reuters.

1181 afișări
Imaginea articolului Un artist portughez a întins un covor de bancnote pentru a denunţa costurile vizitei Papei

Sursa - Saltwire

Papa Francisc se va deplasa la Lisabona în perioada 2-6 august pentru a participa la întâlnirea a tinerilor catolici de la Ziua Mondială a Tineretului, unde se aşteaptă să se reunească sute de mii de pelerini.

Bordalo II, cunoscut pentru operele sale de artă politică realizate adesea din deşeuri, a publicat imagini şi videoclipuri cu covorul, pe care se aflau bancnote uriaşe de 500 de euro, care a fost întins joi pe scările locaţiei, într-un protest pe care l-a descris ca fiind „mersul ruşinii”.

„În momentul în care mulţi oameni se luptă pentru a-şi păstra casele, munca şi demnitatea, fonduri publice în valoare de milioane de euro au fost investite pentru a sponsoriza turneul (papal - n.r.)”, a scris artistul, al cărui nume real este Artur Bordalo, pe Instagram.

Estimările oficiale din ianuarie arătau că evenimentul va costa 161 de milioane de euro, bani care vor fi plătiţi de guvern, de Biserica Catolică, de primăria din Lisabona şi de oraşul Loures din zonă.

Mai multe personalităţi publice şi politicieni au criticat statul portughez pentru banii cheltuiţi, estimarea guvernului fiind de 30 de milioane de euro în ianuarie, în timp ce milioane de portughezi se confruntă cu o inflaţie galopantă.

La începutul acestui an, criticile puternice au forţat consiliul municipal din Lisabona să reducă cheltuielile planificate pentru un altar pentru ca Francisc să celebreze o slujbă la 2,9 milioane de euro de la peste 5 milioane de euro.

Întrebat despre covorul lui Bordalo II, primarul Lisabonei, Carlos Moedas, a declarat reporterilor că artistul şi-a folosit arta pentru a-şi exprima îngrijorarea şi că astfel de proteste sunt normale pentru aceste evenimente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
artist,
bancnote,
papa

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici