Un avion cu trei canadieni la bord a dispărut în Antarctica

Un avion având la bord un echipaj format din trei canadieni a dispărut în Antarctica, iar căutările desfăşurate de Noua Zeelandă pentru găsirea lor au fost întrerupte, joi, din cauza condiţiilor meteorologice dificile.

203 afișări
Imaginea articolului Un avion cu trei canadieni la bord a dispărut în Antarctica

Un avion cu trei canadieni la bord a dispărut în Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul, model Twin Otter, realiza o misiune de suport logistic între staţia Amundsen-Scott, aparţinând agenţiei ştiinţifice americane National Science Foundation (NSF), aflată la Polul Sud şi staţia Mario Zucchelli, aflată în Golful Terra Nova, în momentul în care a activat semnalul de urgenţă, în jurul orei locale 22.00 (miercuri, 11.00 ora României), potrivit centrului de coordonare pentru activităţile de salvare al Noii Zeelande (RCCNZ).

Între cele două staţii este o distanţă de 1.400 de kilometri, iar semnalul este emis din zona regiunii muntoase Regina Alexandra. RCCNZ a efectuat căutări alături de staţia americană McMurdo.

Un aparat de tip DC-3 Dakota a survolat zona timp de cinci ore, însă fără rezultat, în condiţii extrem de dificile, cu vânturi de peste 170 km/h, nori denşi şi căderi masive de zăpadă.

"Previziunile pentru următoarele 12 ore semnalează condiţii similare", a declarat John Ashby, responsabil pentru operaţiunea de salvare.

Potrivit NSF, avionul aparţinea Kenn Borek Air, companie canadiană cu sediul la Calgary (vestul Canadei), care închiriază avioane pentru programul antarctic american.

Un aparat Twin Otter şi un elicopter al bazei neozeelandeze Scott participă la căutări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al RCCNZ, Steve Rendle, faptul că semnalul de alarmă emite este un lucru de bun augur pentru cei trei canadieni.

"O aterizare violentă ar fi putut defecta semnalul de alarmă, iar faptul (că nu s-a întâmplat) este un lucru bun pentru cei trei canadieni.

Echipajul are rezerve de hrană şi unelte care îi pot asigura supravieţuirea timp de cinci zile, potrivit RCCNZ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici