Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Afganistan

Un avion comercial care zbura pe ruta Kunduz - Kabul şi avea la bord 43 de persoane, inclusiv cetăţeni străini, s-a prăbuşit luni, anunţă Ministerul afgan de Interne.

70 afișări
Imaginea articolului Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Afganistan

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un avion s-a prăbuşit în Munţii Salang, având la bord 38 de pasageri şi cinci membri ai echipajului", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Zemaray Bashary.

Oficialul afgan a precizat că la bord se aflau şi cetăţeni străini, fără a preciza numărul acestora.

Dar potrivit listei de pasageri, obţinute de AFP, la bordul avionului aparţinând companiei private Pamir Airways se aflau şase străini, dintre care o femeie.

Ambasada britanică de la Kabul a confirmat pentru AFP în cursul serii că trei dintre cetăţenii săi se aflau la bordul avionului.

Avionul Antonov 24 s-ar fi putut prăbuşi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Yalda Natiq.

Accidentul a avut loc în munţii Salang, din provincia Parwan, la nord-est de Kabul. Antonov 24 este o aeronavă cu elice de fabricaţie sovietică, ce poate transporta circa 40 de pasageri.

Avionul a întrerupt orice contact cu radarul la 37 de minute după decolarea de pe aeroportul din Kunduz, potrivit ministrului Transporturilor, Mohammad Batash.

"Avionul a decolat din Kunduz la ora 08.30 (07.00 ora României), dar a pierdut contactul la ora 09.07 (07.37 ora României), iar noi credem că s-a prăbuşit în munţii Salang", a declarat Batash.

"Nu putem exclude niciuna dintre cauzele obişnuite ale accidentelor, cum ar fi vremea nefavorabilă, o eroare tehnică, fulgerul sau chiar un atentat", a declarat el.

Peste 100 de poliţişti şi alţi 100 de locuitori care cunosc bine regiunea au început să escaladeze muntele.

"Escaladăm muntele pentru că se află pe culoarul aerian urmat de avion şi pentru că locuitorii au auzit o explozie. Sperăm să găsim locul accidentului înainte de căderea nopţii", a declarat pentru AFP Abdul Rehmand Sayeedkhaili, şeful poliţiei din privincia Parwan.

"Le cerem colegilor noştri din Forţa internaţională a NATO (ISAF) să ne ajute să localizăm aeronava prin folosirea avioanelor lor fără pilot", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

NATO a trimis un avion de recunoaştere şi supraveghere Liberty. Două elicoptere se îndreptau, de asemenea, luni după-amiază către regiunea unde a căzut avionul şi alte elicoptere erau pregătite să decoleze pentru a evacua eventualii supravieţuitori.

"Condiţiile meteorologice împiedică operaţiunile de căutare aeriene", a subliniat însă NATO.

Pamir Airways a fost creată în mai 1995. Compania dispune de avioane Antonov 24, dar şi de două aeronave Boeing 737.

Aceasta asigură şase legături săptămânale între Kabul şi Kunduz.

În februarie 2005, un Boeing 737 al Kam Air, o altă companie aeriană privată afgană, care asigura legătura între Herat (vest) şi Kabul, s-a prăbuşit în apropiere de capitală, în timp ce regiunea era afectată de ninsori.

Niciuna dintre cele 104 persoane aflate la bord, dintre care 24 de străini, nu a supravieţuit.

În iulie, 16 persoane au murit după ce un elicopter civil rusesc s-a prăbuşit în apropiere de baza militară din Kandahar, în sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici