Un avion militar canadian, trimis să supravegheze două submarine ruseşti

Un avion militar canadian supraveghea miercuri două submarine ruseşti aflate în misiune de patrulare în Atlanticul de Nord, de-a lungul coastelor Canadei, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului Apărării, Peter McKay, precizând că acestea nu prezintă niciun pericol.

277 afișări
Imaginea articolului Un avion militar canadian, trimis să supravegheze două submarine ruseşti

Submarin rus (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cele două submarine, care au fost reperate săptămâna trecută în largul coastelor Statelor Unite, se îndreptau către nord, dar poziţia lor geografică exactă nu a fost indicată.

"Acestea se află în apele internaţionale" în Atlanticul de Nord, a declarat acest purtător de cuvânt, Dan Dugas, precizând că un avion-radar de tip CP-140 Aurora aparţinând forţelor aeriene canadiene a fost trimis pentru a "supraveghea la respectarea suveranităţii" Canadei.

"Submarinele nu au făcut nimic ameninţător (...). Sunt autorizate să se afle acolo. Dar atribuţiile noastre constau în a ne asigura că perimetrul nostru de coastă şi apele noastre sunt respectate", a adăugat Dugas.

Pentagonul anunţa săptămâna trecută că două submarine din clasa Akula au fost reperate la circa 320 de kilometri de coastele americane, în apele internaţionale. Aceste nave rapide, care pot transporta rachete de croazieră, sunt submarine de atac utilizate de serviciile de informaţii sau pentru protecţia navelor de război.

"Aşa cum a precizat ministrul McKay, dar şi alţi analişti, acest lucru se înscrie în tendinţa Rusiei de a-şi arăta muşchii cum nu a mai făcut-o de mulţi ani", a continuat acesta.

În timpul Războiului Rece, Moscova şi Washingtonul trimiteau în mod frecvent submarine în largul coastelor inamice pentru a observa mişcările forţelor maritime şi a intercepta comunicaţiile militare. Pentru a depista aceste nave, forţele aeriene canadiene mobilizau, în anii 1980, avioane-radar de tip CP-140 Aurora.

Acest episod se adaugă numeroaselor demonstraţii de forţă din partea Rusiei din ultimele luni. În februarie, două avioane canadiene de vânătoare au fost trimise deasupra Polului Nord pentru a intercepta un bombardier strategic rusesc, cu o zi înainte de vizita în Canada a preşedintelui american, Barack Obama.

Ministrul McKay a denunţat, de asemenea, săptămâna trecută, intenţia Moscovei de a paraşuta militari la Polul Nord în cadrul unor exerciţii militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici