Un avion militar iranian s-a apropiat la 90 de metri de un portavion american

Un avion militar iranian s-a apropiat săptămâna trecută de portavionul american USS Eisenhower până la o distanţă de aproximativ 90 de metri, au anunţat oficiali militari americani, citaţi de CNN.

517 afișări
Imaginea articolului Un avion militar iranian s-a apropiat la 90 de metri de un portavion american

Un avion militar iranian s-a apropiat la 90 de metri de un portavion american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul a avut loc în contextul în care Iranul a început săptămâna trecută o serie de exerciţii militare.

Portavionul Eisenhower se afla în misiune în Golful Oman din nordul Mării Arabiei, pentru a sprijini eforturile de război din Afganistan, când un avion iranian de patrulare maritimă a zburat deasupra navei, la o distanţă de aproximativ 90 de metri, potrivit unor oficiali militari.

Incidentul este cu atât mai neobişnuit, cu cât avioanele iraniene sunt mult mai rar întâlnite în Golful Oman decat în Golful Persic, zona lor predilectă, susţin aceşti oficiali, sub acoperirea anonimatului.

Amiralul Gary Roughead, comandantul forţelor navale americane, a confirmat incidentul care a avut loc la 21 aprilie. Iranienii "nu au fost provocatori sau ameninţători. Cât timp sunt profesionişti şi nu sunt ameninţători sau nesăbuiţi, este vorba despre spaţiul internaţional", a spus el.

Radarele de pe Eisenhower şi de pe alte nave americane din vecinătate au supravegheat traiectoria avionului iranian în timp ce acesta se apropia de portavion, potrivit lui Roughead. El a rămas în apropierea portavionului timp de aproximativ 20 de minute înainte de a părăsi zona, a afirmat amiralul.

Potrivit oficialilor americani, avionul iranian, un Fokker F27, nu era înarmat, iranienii dorind probabil doar să vadă îndeaproape portavionul. Ei nu au fost în măsură să precizeze dacă au fost realizate fotografii ale navei americane. Un alt oficial a apreciat că Iranul a vrut doar să îşi demonstreze capacităţile aeriene faţă de Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici