Un avion rusesc cu 46 de persoane la bord a dispărut in Indonezia

Un avion Superjet 100, fabricat de grupul rusesc Suhoi şi care transporta 46 de persoane, a dispărut de pe ecranele radarelor în timpul unui zbor demonstrativ deasupra capitalei indoneziene Jakarta, au anunţat serviciile de intervenţie indoneziene.

666 afișări
Imaginea articolului Un avion rusesc cu 46 de persoane la bord a dispărut in Indonezia

Un avion rusesc cu 46 de persoane la bord a dispărut in Indonezia (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Avionul a dispărut de pe ecranele radarelor în regiunea Bogor (sudul Jakartei). Continuăm căutările şi nu ştim dacă s-a prăbuşit sau nu", a declarat pentru AFP Gagah Prakoso, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru operaţiuni de salvare, precizând că la bord se aflau 46 de persoane.

"La ora 14.50 (10.50, ora României), aparatul a pierdut altitudine, trecând de la aproximativ 10.000 de picioare (aproximativ 3.000 de metri) la aproximativ 6.000 de picioare (aproximativ 1.800 de metri) altitudine", a precizat agenţia într-un mesaj telefonic. În urma acestei pierderi de altitudine inexplicabilă, s-a pierdut orice urmă a avionului, a adăugat Prakoso.

Avionul efectua un zbor demonstrativ organizat special pentru prezentarea meritelor noului model civil de avion Superjet 100 (SSJ100), fabricat de către grupul rus Suhoi, care tocmai a obţinut certificarea pentru Europa.

Persoanele de la bord erau invitate să ia parte la acest zbor, a precizat Herry Bakti, însărcinat cu transportul aerian în cadrul Ministerului Transporturilor.

"Avionul trebuia pur şi simplu să efectueze un zbor deasupra regiunii, după care să aterizeze pe aeroportul Halim" din Jakarta, de unde a decolat cu puţin timp înainte, a precizat el pentru AFP.

"Am pierdut toate comunicaţiile cu avionul, atât cele radar, cât şi cele radio, către ora 14.50 (10.50, ora României), dar continuăm căutările. Nu putem confirma dacă s-a prăbuşit sau nu", a adăugat oficialul.

Zborul de demonstraţie făcea parte dintr-un turneu internaţional organizat de către Suhoi, în cadrul căruia avionul urma să fie dus în Kazahstan, Pakistan, Myanmar, Laos şi Vietnam, potrivit Ambasadei Rusiei la Jakarta, care nu a putut fi contactată miercuri seara.

Avionul de tip SSJ100, care a obţinut certificarea rusă la începutul lui 2011, este prezentat frecvent drept "speranţa" aeronauticii civile ruse, aflată în declin după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

Capabil să transporte 100 de persoane, acesta a fost conceput pentru a face concurenţă fabricanţilor brazilian Embraer şi canadian Bombardier pe piaţa avioanelor regionale, considerată promiţătoare.

Însă lansarea modelului a fost marcată de diverse probleme tehnice. La jumătatea lui martie, un avion Superjet al companiei ruse Aeroflot a fost nevoit să se întoarcă din drum în timp ce efectua un zbor intern, în urma unui incident la trenul de aterizare.

Livrarea de avioane Superjet, al căror zbor inaugural a avut loc în 2008, a fost amânată în mai multe rânduri.

Mai multe companii, inclusiv Aeroflot, îl utilizează deja sau au dat comandă. Companiile indoneziene Kartika Airlines a achiziţionat 15 avioane în 2011, iar Sky Aviation 12 avioane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici