Un bărbat ce pretinde că are legături cu Al-Qaida a luat ostatici într-o bancă din Toulouse. El a fost arestat, iar persoanele sechestrate au fost eliberate

Un bărbat care afirmă că are legături cu Al-Qaida a luat ostatice patru persoane, miercuri, într-o bancă din Toulouse, în sud-vestul Franţei, şi a cerut venirea unităţii de elită a poliţiei, au anunţat surse judiciare.

357 afișări
Imaginea articolului Un bărbat ce pretinde că are legături cu Al-Qaida a luat ostatici într-o bancă din Toulouse. El a fost arestat, iar persoanele sechestrate au fost eliberate

Un bărbat ce pretinde că are legături cu Al-Qaida a luat ostatici într-o bancă din Toulouse. El a fost arestat, iar persoanele sechestrate au fost eliberate (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Autorul luării de ostatici de la Toulouse a fost arestat, iar persoanele care erau sechestrate au fost eliberate.

Conform unor surse din cadrul poliţiei, agresorul a fost rănit în cursul intervenţiei forţelor de ordine.

În cursul negocierlor, doi ostatici fuseseră eliberaţi.

Bărbatul a intrat în sediul băncii către ora locală 11.00 (12.00, ora României). El s-a închis înăuntru cu cei patru ostatici, printre care se află şi directorul agenţiei bancare, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei de la Paris şi Toulouse, acesta a tras un foc de armă.

Autorul atacului spune că a recurs la acest gest din motive religioase, fiind un simpatizant al reţelei teroriste Al-Qaida, deşi autorităţile cred că are probleme psihice.

"Autorul luării de ostatici, identificat deja, insistă că nu a fost vorba de o tentativă de jaf, ci de convingerile sale religioase", a declarat procurorul Michel Valet.

Sora agresorului a declarat că acesta "urăşte lumea în general".

Surse din cadrul poliţiei au precizat că este vorba de un schizofrenic care a întrerupt tratamentul.

Agenţia bancară se află în centrul oraşului Toulouse, nu departe de locul unde locuia tânărul membru al jihadului Mohamed Merah.

Acesta a provocat teroare, în martie, ucigând trei militari de origine magrebiană şi patru persoane de confesiune evreiască, între 11 şi 19 martie.

Merah a ucis mai întâi un paraşutist, la Toulouse, pe 11 martie, după care a tras cu sânge rece asupra a trei paraşutişti, dintre care doi au murit, la Montauban, pe 15 martie, iar pe 19 martie a ucis trei copii şi un profesor evrei, la Toulouse, totodată rănind grav un adolescent în vârstă de 15 ani şi jumătate.

Merah, care afirma că are legături cu Al-Qaida, a fost împuşcat în cap de membri RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, pe 22 martie, în cursul asaltului asupra apartamentului în care se baricadase.

Aceste crime au suscitat o imensă emoţie în Franţa. În plină campanie electorală, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy aprecia că "traumatismul" suferit de către ţară este "un pic" comparabil cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Atacurile lui Merah au provocat comentarii pe forumurile jihadiste, unde unii le-au luat apărarea, potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

În schimb, într-o înregistrare difuzată pe YouTube, un imam conservator din Toulouse, Abdelfattah Rahhaoui, i-a îndemnat pe tinerii musulmani din Franţa să nu se lase antrenaţi, ca Mohamed Merah, în acţiuni violente, în urma unei lecturi eronate a islamului sau la îndemnul unor fanatici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici