Un bebeluş de doar două luni, pierdut în haosul unui transport aerian din Afganistan în august, a fost găsit. „Aventura” micuţului

Un băieţel dat unui soldat peste zidul aeroportului în haosul evacuării americane din Afganistan a fost găsit şi s-a reunit cu rudele sale, sâmbătă, la Kabul, relatează Reuters.

2085 afișări
Imaginea articolului Un bebeluş de doar două luni, pierdut în haosul unui transport aerian din Afganistan în august, a fost găsit. „Aventura” micuţului

Bebeluşul, Sohail Ahmadi, avea doar două luni când a dispărut pe 19 august, în timp ce mii de oameni se grăbeau să părăsească Afganistanul căzut în mâinile talibanilor.

În urma unui reportaj exclusiv publicat de Reuters în noiembrie cu fotografiile sale, bebeluşul a fost localizat în Kabul, unde un şofer de taxi în vârstă de 29 de ani pe nume Hamid Safi l-a găsit în aeroport şi l-a luat acasă pentru a-l creşte ca fiind al său.

După mai mult de şapte săptămâni de negocieri şi rugăminţi şi, în cele din urmă, după o scurtă reţinere de către poliţia talibană, Safi a predat în cele din urmă copilul bunicului său şi altor rude aflate încă în Kabul.

Aceştia au declarat că vor încerca acum să îl trimită alături de părinţii şi fraţii săi, care au fost evacuaţi în urmă cu câteva luni în Statele Unite.

În timpul evacuării afgane tumultoase din timpul verii, Mirza Ali Ahmadi - tatăl băiatului, care a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA - şi soţia sa Suraya s-au temut că fiul lor va fi strivit în mulţime în timp ce se apropiau de porţile aeroportului în drum spre un zbor spre Statele Unite.

Ahmadi a declarat pentru Reuters, la începutul lunii noiembrie, că în acea zi, în disperarea sa, l-a dat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat în uniformă despre care credea că este american, aşteptându-se să reuşească să parcurgă cei 5 metri rămaşi până la intrare pentru a-l revendica.

Chiar în acel moment, forţele talibane au împins mulţimea înapoi şi avea să treacă încă o jumătate de oră până când Ahmadi, soţia sa şi ceilalţi patru copii ai lor au reuşit să intre.

Dar copilul nu mai era de găsit nicăieri.

Ahmadi a spus că şi-a căutat cu disperare fiul în interiorul aeroportului şi că oficialii i-au spus că probabil a fost scos din ţară separat şi va fi găsit mai târziu.

Restul familiei a ajuns în cele din urmă la o bază militară din Texas. Timp de luni de zile nu au ştiut unde se afla fiul lor.

Cazul evidenţiază situaţia dificilă a multor părinţi despărţiţi de copiii lor în timpul efortului precipitat de evacuare şi retragere a forţelor americane din ţară după un război de 20 de ani.

În lipsa unei ambasade americane în Afganistan şi cu organizaţii internaţionale suprasolicitate, refugiaţii afgani au avut dificultăţi în a obţine răspunsuri cu privire la calendarul sau posibilitatea unor reunificări complexe precum aceasta.

În aceeaşi zi în care Ahmadi şi familia sa au fost despărţiţi de copilul lor, Safi s-a strecurat prin porţile aeroportului din Kabul după ce a dus cu maşina familia fratelui său, care trebuia de asemenea să fie evacuată.

Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur şi plângând pe jos. După ce a spus că a încercat fără succes să-i localizeze pe părinţii bebeluşului, a decis să ia copilul acasă la soţia şi copiii săi. Safi are şi el trei fiice şi a spus că cea mai mare dorinţă a mamei sale înainte de a muri a fost ca el să aibă un fiu.

În acel moment, el a decis: "Voi păstra acest copil. Dacă familia lui va fi găsită, îl voi da lor. Dacă nu, îl voi creşte singur", a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat la sfârşitul lunii noiembrie.

Safi a declarat pentru Reuters că l-a dus la medic pentru un control după ce a fost găsit şi că l-a încorporat rapid pe copil în familia sa. L-a numit pe copil Mohammad Abed şi a postat fotografii cu toţi copiii împreună pe pagina sa de Facebook.

După ce a apărut articolul Reuters despre copilul dispărut, unii dintre vecinii lui Safi - care observaseră întoarcerea lui Safi de la aeroport cu câteva luni înainte cu un bebeluş - au recunoscut fotografiile şi au postat comentarii despre locul unde se afla acesta.

Ahmadi le-a cerut rudelor sale aflate încă în Afganistan, inclusiv socrului său Mohammad Qasem Razawi, în vârstă de 67 de ani, care locuieşte în provincia nord-estică Badakhshan, să îl caute pe Safi şi să îl roage să îl returneze pe Sohail familiei.

Razawi a declarat că a călătorit două zile şi două nopţi până în capitală, aducând cadouri - inclusiv o oaie sacrificată, câteva kilograme de nuci şi haine - pentru Safi şi familia sa.

Dar Safi a refuzat să îl dea pe Sohail, insistând că şi el dorea să fie evacuat din Afganistan împreună cu familia sa. Fratele lui Safi, care a fost evacuat în California, a declarat că Safi şi familia sa nu au nicio cerere de intrare în SUA în curs de soluţionare.

Familia bebeluşului a cerut ajutorul Crucii Roşii, care are misiunea declarată de a ajuta la regăsirea persoanelor separate de crize internaţionale, dar a declarat că a primit puţine informaţii de la organizaţie. Un purtător de cuvânt al Crucii Roşii a declarat că aceasta nu comentează cazuri individuale.

În cele din urmă, după ce au simţit că nu mai aveau alte opţiuni, Razawi a contactat poliţia talibană locală pentru a raporta o răpire. Safi a declarat pentru Reuters că a negat acuzaţiile aduse poliţiei şi a spus că avea grijă de copil, nu că l-a răpit.

Plângerea a fost investigată şi respinsă, iar comandantul poliţiei locale a declarat pentru Reuters că a ajutat la aranjarea unei înţelegeri, care a inclus un acord semnat cu amprentele degetului mare de ambele părţi. Razawi a declarat că familia copilului a fost de acord, în cele din urmă, să îl despăgubească pe Safi cu aproximativ 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile suportate pentru îngrijirea copilului timp de cinci luni.

În prezenţa poliţiei şi cu multe lacrimi, bebeluşul a fost în cele din urmă returnat rudelor sale.

Părinţii copilului au declarat pentru Reuters că au fost foarte fericiţi, deoarece au putut vedea cu ochii lor reîntâlnirea pe internet.

Acum, Ahmadi, soţia sa şi ceilalţi copii, care la începutul lunii decembrie au reuşit să se mute de la baza militară şi să se reinstaleze într-un apartament din Michigan, speră ca Sohail să fie adus în curând în Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici