Un cleric radical, lider al protestelor violente faţă de achitarea femeii creştine ce era acuzată de blasfemie, arestat în Pakistan

Autorităţile pakistaneze au arestat vineri noapte pe un cleric radical, ai cărui susţinători au blocat luna trecută mai multe oraşe majore pentru a protesta faţă de achitarea unei femei de religie creştină acuzată de blasfemie şi condamnată la moarte, informează Deutsche Welle.

1241 afișări
Imaginea articolului Un cleric radical, lider al protestelor violente faţă de achitarea femeii creştine ce era acuzată de blasfemie, arestat în Pakistan

Un cleric radical, lider al protestelor violente faţă de achitarea femeii creştine ce era acuzată de blasfemie, arestat în Pakistan

Clericul Khadim Hussain Rizvi, liderul unei formaţiuni ultra-religioase, este cunoscut pentru faptul că militează pentru o aplicare mai strictă a legilor blasfemiei împotriva religiei musulmane.

Înainte de a fi arestat, Khadim Hussain Rizvi şi-a îndemnat susţinătorii să protesteze în cazul în care va fi arestat.

Clericul şi alţi lideri ai formaţiunii sale au fost arestaţi în urma unor raiduri simultane ale poliţiei în mai multe oraşe din Pakistan.

La scurt timp după arestarea clericului, cinci persoane au fost rănite în urma unor confruntări în Lahore între forţele de ordine şi susţinători ai acestuia.

Rizvi este liderul formaţiunii ultra-religioase Tehreek-e-Labbaik (TLP), care luna trecută a organizat proteste masive după ce Curtea Supremă de la Islamabad a achitat şi eliberat o femeie de religie creştină, Asia Bibi, care era condamnată la moarte pentru blasfemie.

Clericul a acceptat să pună capăt protestelor doar după ce a primit asigurări de la autorităţi că Asia Bibi nu va primi permisiunea să părăsească ţara până când nu va fi soluţionată o petiţie împotriva achitării sale.

Asia Bibi a fost eliberată în urma deciziei Curţii Supreme, însă se ascunde, împreună cu familia sa, de teamă să nu fie linşată.

Subiectul blasfemiei este un subiect extrem de delicat în Pakistan, unde un simplu zvon de blasfemie poate provoca incidente violente şi chiar linşarea celor acuzaţi.

Salman Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, care şi-a manifestat susţinerea pentru Bibi şi a criticat folosirea abuzivă a legilor privind blasfemia, a fost asasinat, în anul 2011, de una din gărzile sale de corp. Asasinul, executat prin spânzurare pentru crima comisă, este considerat un martir de către islamiştii radicali şi milioane de oameni au vizitat un altar ridicat pentru el în apropiere de Islamabad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici