Un cunoscut disident cubanez, laureat al premiului Saharov, a decedat într-un accident de maşină

Disidentul cubanez Oswaldo Paya, laureat al premiului Saharov pentru drepturile omului acordat în 2002 de Parlamentul European, un catolic fervent care a sfidat regimul comunist din insulă timp de decenii, a murit duminică într-un accident de maşină, au anunţat autorităţile cubaneze.

468 afișări
Imaginea articolului Un cunoscut disident cubanez, laureat al premiului Saharov, a decedat într-un accident de maşină

Disidentul cubanez Oswaldo Paya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondatorul, în 1988, al Mişcării creştine Eliberarea (MCL), Oswaldo Paya, în vârstă de 60 de ani, a decedat în accidentul unui vehicul închiriat care a lovit în un copac la Bayamo, la 750 de kilometri sud-est de Havana.

Accidentul s-a produs la ora 13.50 (20.50 ora României), în localitatea La Gavina, la 22 de kilometri de Bayamo, a precizat pentru AFP ministrul cubanez de Externe, după anunţarea decesului disidentului de către Biserica catolică cubaneză.

Un alt cubanez, Harold Cepero Escalante, a decedat în accident, iar alte două persoane, suedezul Jens Aron Modig şi spaniolul Angel Carromero Barrios, au fost rănite uşor, potrivit autorităţilor cubaneze.

Inginer, Oswaldo Paya a lansat în 2001 "Proiectul Varela", un text care cerea schimbări politice în Cuba şi care a întrunit 11.000 de semnături pentru a fi prezentat în Parlamentul cubanez.

Apărat de fostul preşedinte american Jimmy Carter în cadrul unei vizite în Cuba în 2002, "Proiectul Varela" cerea un referendum popular privind libertatea de expresie, libertatea de asociere şi libera întreprindere.

Ignorat de Parlament, proiectul a fost respins rapid la iniţiativa lui Fidel Castro printr-un contrareferendum ce a înscris ireversibilitatea socialismului în Constituţie.

În 2011, Oswaldo Paya a elaborat împreună cu alţi disidenţi "Drumul poporului", platformă politică prezentată drept un proiect de tranziţie democratică, fără susţinere populară.

Oswaldo Paya este al doilea disident de prim plan decedat în mai puţin de un an, după Laura Pollan, fondatoarea şi lidera Doamnelor în Alb, grupul de soţii şi rude ale deţinuţilor politici, care a murit într-un spital din Havana în octombrie 2011.

Căsătorit şi tatăl a trei copii, Oswaldo Paya nu a fost încarcerat, în timp ce mulţi dintre colegii săi de luptă au fost, în special în timpul "primăverii negre" din 2003, când au fost arestaţi 75 de disidenţi, dintre care ultimii au fost eliberat în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici