Un cutremur produs în Republica Democrată Congo provoacă mai multe victime

Cel puţin 23 de persoane au murit duminică în vestul Rwandei, iar alte cinci în Republica Democrată Congo (RDC), ca urmare a unui cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter, care a fost resimţit în mai multe ţări din regiune şi a provocat rănirea a 350 de persoane.

3 afișări

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise duminică în districtele Rusizi şi Nyamasheke, în Provicia de Vest, în vestul Rwandei, ca urmare a acestui cutremur, a anunţat Radio Rwanda. Dintre acestea, zece au murit "după prăbuşirea unei biserici" în care se reuniseră, în districtul Rusizi.

Potrivit postului Radio Rwanda, 250 de persoane rănite au fost transportate în spitalele din regiune. Autobuzele au fost chemate să strângă răniţii, a declarat pentru AFP un martor din districtul Rusizi.

În provincia congoleză Kivu de Sud, în estul RDC, cel puţin cinci persoane au fost ucise şi circa 100 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor locale.

"Potrivit ultimelor informaţii de care dispun, sunt cinci morţi în Bukavu", a declarat pentru AFP primarul oraşului, Guillaume Bonga.

Cutremurul a provocat rănirea a "55 de persoane la Bukavu", a declarat la rândul său medicul inspector general al provinciei Kivu de Sud, Manou Burole. În teritoriul Kabare, situat la circa 20 de kilometri nord de Bukavu şi în zona epicentrului, prăbuşirea parţială a bisericii Sfântul Iosif în timpul slujbei de duminică a provocat rănirea a "37 de persoane, dintre care cinci sunt stare gravă", a declarat preotul Leon Shamavu, contactat prin telefon de AFP.

Majoritatea răniţilor suferă de fracturi şi de traumatisme craniene şi primesc îngrijiri la spitalul din Mukongola, situat în teritoriul Kabare, a precizat preotul.

Anterior, un infirmier din instituţie declarase pentru AFP că mai mulţi răniţi sunt "în comă".

La Bukavu, primarul le-a recomandat locuitorilor să nu intre în clădiri şi să păstreze o distanţă de "cel puţin 200 de metri" faţă de acestea.

Epicentrul cutremurului, cu o magnitudine de 6,0 grade pe scara Richter, a fost localizat la 20 de kilometri nord de Bukavu. Seismul a fost resimţit în jurul orei 07.35 GMT (09.35 ora României), în mai multe ţări din regiunea Marilor Lacuri africane, potrivit Observatorului vulcanologic din Goma (OVG), situat în Kivu de Nord. Ţările vecine RDC în această regiune sunt Rwanda şi Burundi.

Mai multe replici au fost resimţite la Bukavu, a declarat un corespondent AFP, dar aceasta au fost de intensitate mai mică decât cutremurul iniţial, dar au intensificat panica în rândul locuitorilor din regiune.

Cutremurul s-a resimţit puternic în Burundi şi a determinat "închiderea tuturor barajelor" hidroelectrice din ţară, antrenând întreruperea alimentării cu energie electrică timp de jumătate de oră, a declarat un oficial din cadrul Regiei apelor, sub protecţia anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici