Un fals general FSB a obţinut peste 2 mil. de euro şantajând afacerişti ruşi

Poliţia din Moscova a arestat un escroc care, prezentându-se drept general în serviciile secrete ruse, a obţinut cel puţin două milioane de euro de la oameni de afaceri ruşi cărora le-a promis că le va proteja companiile, relatează Kommersant în ediţia de miercuri.

206 afișări
Imaginea articolului Un fals general FSB a obţinut peste 2 mil. de euro şantajând afacerişti ruşi

Un fals general FSB a obţinut peste 2 mil. de euro şantajând afacerişti ruşi

Nikolai Malişkin, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat în data de 18 decembrie, în restaurantul Spada şi Scutul, situat în apropiere de sediul din Moscova al Serviciului Federal de Securitate (FSB), unde invita cu regularitate oameni de afaceri.

Suspectul, care purta o uniformă FSB, era şi un obişnuit al cazinourilor şi seratelor mondene, unde apărea în compania unor oameni de afaceri cunoscuţi.

În data de 7 iulie 2007, el a primit 30 de milioane de ruble (aproape un milion de dolari), la hotelul de lux Metropol, aflat în apropiere de Kremlin, din partea unui om de afaceri din domeniul construcţiilor, pe care îl convinsese "să finanţeze campania electorală a unui candidat pentru Parlament, protejat al serviciilor secrete". În schimb, el promisese că "va acoperi" compania omului de afaceri.

După numai zece zile, un alt om de afaceri i-a plătit lui Malişkin 500.000 de dolari pentru "finanţarea unităţilor speciale ale FSB, care nu trebuie să figureze în bugetul de stat, din cauza caracterului strict secret".

La 25 iulie 2007, Malişkin a invitat, tot la Metropol, un alt investitor, care i-a oferit 680.000 de euro pentru "finanţarea unei misiuni secrete în Caucazul de Nord".

Anchetatorii afirmă că Malişkin a primit cel puţin 66 de milioane de ruble (circa 1,7 milioane de euro), însă alte 16 victime au refuzat să depună mărturie împotriva sa.

Malişkin, care îşi folosea numele real, a fost poliţist în Şuvahia (circa 800 de kilometri est de Moscova) şi, după destrămarea URSS, a fost închis pentru prima dată pentru abuz de putere şi deţinere ilegală de arme. Ulterior, el a mai fost condamnat de încă trei ori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici