Un fost premier al Rusiei condamnă războiul şi crede că Putin este depăşit. "Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele"

  • Un fost prim-ministru al lui Vladimir Putin, Mihail Kasyanov, susţine că nu şi-a imaginat nici în cele mai negre coşmaruri că fostul său şef va declanşa un război la scară largă împotriva Ucrainei.
  • Într-un interviu video acordat AFP, Kasyanov, prim-ministru al Rusiei între 2000 şi 2004, a declarat că se aşteaptă ca războiul să dureze până la doi ani, dar că este convins că Rusia ar putea reveni pe calea democratică.
67287 afișări
Imaginea articolului Un fost premier al Rusiei condamnă războiul şi crede că Putin este depăşit. "Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele"

Sursa foto: Twitter, Mihail Kasyanov

În vârstă de 64 de ani, cel care a susţinut legături strânse cu Occidentul în calitate de prim-ministru, a declarat că, la fel ca mulţi alţi ruşi, nu a crezut în săptămânile premergătoare războiului că acesta va avea loc cu adevărat, potrivit France 24

Kasyanov a înţeles că Putin nu blufa doar atunci când l-a văzut convocând conducerea ţării pentru o şedinţă a Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, pe 24 februarie. "Când am văzut reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei mi-am dat seama că da, va fi un război", a declarat Kasyanov.

El a adăugat că a simţit că Putin deja nu gândea cum trebuie. "Pur şi simplu îi cunosc pe aceşti oameni şi, uitându-mă la ei, am văzut că Putin este deja depăşit. Nu în sens medical, ci în termeni politici. Am cunoscut un Putin diferit", a spus el.

După ce a fost demis de Putin, Kasyanov s-a alăturat opoziţiei din Rusia şi a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului. În prezent, el este liderul partidului de opoziţie Libertatea Poporului, sau Parnas.

Kasyanov a declarat că Putin, un fost agent KGB care împlineşte 70 de ani în octombrie, a reuşit în ultimii 20 de ani să construiască un sistem bazat pe impunitate şi frică.

"Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca şef de stat, a început să funcţioneze chiar şi într-un mod mai cinic şi mai crud decât în ultimele etape ale Uniunii Sovietice", a spus el.

Kasyanov a declarat că a părăsit Rusia din cauza războiului şi că trăieşte în Europa, dar a refuzat să dezvăluie locaţia sa din motive de îngrijorare pentru siguranţa sa. Aliatul său apropiat şi colegul său din opoziţie Boris Nemţov a fost împuşcat în apropierea Kremlinului în 2015. Cel mai cunoscut critic al lui Putin, Alexei Navalny, în vârstă de 46 de ani, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020 şi se află acum în închisoare. 

Kasyanov a prezis că războiul ar putea dura până la doi ani şi a spus că este imperativ ca Ucraina să câştige. "Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele", a spus el. Rezultatul războiului va determina, de asemenea, viitorul Rusiei, a spus el.

Kasyanov a declarat că nu este "categoric" de acord cu sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit. De asemenea, el a respins apelurile ca Ucraina să cedeze teritoriu pentru a pune capăt războiului.

Kasyanov crede că Putin va fi înlocuit în cele din urmă de un "cvasi-succesor" controlat de serviciile de securitate.

Dar un succesor nu va putea controla sistemul pentru mult timp şi, în cele din urmă, Rusia va organiza alegeri libere şi corecte, a declarat fostul premier.

"Sunt sigur că Rusia se va întoarce pe calea construirii unui stat democratic", a spus el.

El a estimat că va fi nevoie de aproximativ un deceniu pentru a realiza "decomunizarea" şi "de-Putinizarea" ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici