Un fost secretar de Stat al SUA, negocieri secrete "neobişnuite" pentru salvarea Acordului nuclear iranian

Fostul secretar de Stat american John Kerry a iniţiat o serie de negocieri secrete, inclusiv cu oficiali de rang înalt din Iran, în efortul de a menţine Acordul nuclear iranian, pe care preşedintele SUA Donald Trump a avertizat că îl va anula, afirmă surse citate de cotidianul The Boston Globe.

1587 afișări
Imaginea articolului Un fost secretar de Stat al SUA, negocieri secrete "neobişnuite" pentru salvarea Acordului nuclear iranian

Un fost secretar de stat al SUA, negocieri secrete "neobişnuite" pentru salvarea Acordului nuclear iranian

Potrivit surselor citate, John Kerry s-a întâlnit recent, la sediul ONU din New York, cu ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în efortul de a salva Acordul nuclear la semnarea căruia a contribuit în calitatea de secretar de Stat al Administraţiei Barack Obama.

De asemenea, John Kerry s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi a discutat prin telefon cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Fostul secretar de Stat american a avut întrevederi şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, atât la Paris, cât şi la New York.

John Kerry a refuzat să facă vreun comentariu public pe această temă. Campania de lobby se desfăşoară în culise tocmai pentru a se evita o reacţie a preşedintelui Donald Trump, explică publicaţia The Boston Globe.

"Este un fapt neobişnuit ca un fost secretar de Stat să se implice în politica externă în acest mod, ca diplomat în funcţie, aproape ca un negociator. Sigur că foştii secretari de Stat menţin legăturile cu liderii străini, aşa cum trebuie, dar se întâmplă foarte rar să fie pe teme atât de specifice, mai ales imediat după încheierea mandatului", explică Michael O’Hanlon, analist la Institutul Brookings.

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump va decide ieşirea din acest tratat, Administraţia Vladimir Putin va bloca prelungirea sancţiunilor contra Teheranului, a avertizat Ministerul rus de Externe. Rusia îşi va onora angajamentele în cadrul Acordului cu Iranul atât timp cât alte ţări vor proceda în mod similar, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Administraţia Vladimir Putin nu va accepta modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe, avertizând că, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump, va decide ieşirea din acest tratat, Rusia va bloca prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, prelungirea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Uniunea Europeană şi Rusia insistă pentru menţinerea Acordului nuclear iranian.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest acord, decizia urmând să fie anunţată pe 12 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici