Un general rus îl avertizează pe Putin să nu invadeze Ucraina şi îl acuză că stârneşte un conflict "artificial"

  • Colonelul-general Leonid Ivashov l-a acuzat pe Putin că foloseşte conflictul "artificial" ca tactică de distragere a atenţiei.
  • El spune că Rusia nu are ameninţări 'critice' care să justifice un război şi că Ucraina are dreptul la autoapărare.
  • Emmanuel Macron poartă astăzi discuţii de criză cu Putin, după ce SUA au avertizat asupra unei invazii „în orice zi”.
7405 afișări
Imaginea articolului Un general rus îl avertizează pe Putin să nu invadeze Ucraina şi îl acuză că stârneşte un conflict "artificial"

Un general rus îl avertizează pe Putin să nu invadeze Ucraina şi îl acuză că stârneşte un conflict "artificial"

Un general rus în retragere de rang înalt l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu intre în război cu Ucraina, acuzându-l pe liderul rus că stârneşte un conflict "artificial" pentru a distrage atenţia de la problemele sale interne, potrivit DailyMail.

Colonelul-general Leonid Ivaşov, în vârstă de 78 de ani, a scris o scrisoare deschisă intitulată "Ajunul războiului", în care a criticat "politica criminală a lui Putin de a provoca un război", în ciuda faptului că Rusia nu se confruntă cu nicio "ameninţare critică".
 
Rara izbucnire a disidenţei interne are loc în timp ce Emmanuel Macron se îndreaptă spre Moscova pentru discuţii de criză cu Putin, la o zi după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că o invazie ar putea avea loc ”în orice zi”, cu un ”cost uman enorm”.
 
Ivaşov, care s-a retras din serviciile militare şi este activ în politică în calitate de preşedinte al Adunării tuturor ofiţerilor ruşi, a fost anterior şef al cooperării militare a lui Putin în cadrul Ministerului Apărării.
 
Într-o scrisoare deschisă pe site-ul adunării, el a declarat că se teme că Rusia va deveni "paria comunităţii mondiale" dacă va fi lansată o invazie.
 
Generalul decorat, care a fost unul dintre cei mai respectaţi şi mai aprigi generali din cadrul Ministerului rus al Apărării, este cunoscut ca un naţionalist dur, care încă susţine sistemul sovietic şi este apropiat de rămăşiţele partidului comunist.
 
De când a fost concediat de Putin în 2001, el a devenit un critic acerb al preşedintelui rus şi a cerut frecvent demisia acestuia şi l-a acuzat de "crime împotriva Rusiei".
 
Ultima sa intervenţie arată că există cel puţin o anumită opoziţie faţă de un război cu Ucraina în interiorul Rusiei şi vine după ce o petiţie a fost semnată de 5.000 de cetăţeni care îi cer lui Putin să anuleze conflictul.
 
Ivaşov a declarat: „În ceea ce priveşte ameninţările externe, acestea sunt cu siguranţă prezente. Dar, conform evaluării experţilor noştri, acestea nu sunt în prezent critice, ameninţând direct existenţa statalităţii ruse şi interesele sale vitale”.
 
Comentând scrisoarea, expertul în Rusia de la Stanford, Michael McFaul, care a fost anterior ambasador al SUA în Rusia, a declarat: „Este o afacere importantă. La un moment dat, generalul Ivaşov a fost unul dintre cei mai respectaţi (şi mai şovin) lideri din cadrul MOD rus.  Generalii ruşi nu se implică de obicei în dezbaterile de politică publică, mai ales cei ca Ivaşov”.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici