Un înalt membru al Gardienilor Revoluţiei iraniene, ucis într-un atac cu rachete

O rachetă israeliană din afara capitalei siriene Damasc a ucis luni un consilier de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, au declarat trei surse de securitate şi mass-media de stat iraniene.

1852 afișări
Imaginea articolului Un înalt membru al Gardienilor Revoluţiei iraniene, ucis într-un atac cu rachete

Sursa foto: AP

Sursele au declarat pentru Reuters că acest consilier, cunoscut sub numele de Sayyed Razi Mousavi, era responsabil de coordonarea alianţei militare dintre Siria şi Iran.

Televiziunea de stat iraniană şi-a întrerupt emisiunea obişnuită de ştiri pentru a anunţa că Mousavi a fost ucis, descriindu-l ca fiind unul dintre cei mai vechi consilieri ai Gărzilor din Siria. Aceasta a precizat că el se număra „printre cei care îl însoţeau pe Qassem Soleimani”, şeful Forţei de elită Quds a Gărzilor, care a fost ucis într-un atac cu dronă americană în Irak în 2020.

Ambasadorul Iranului la Damasc, Hossein Akbari, a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că Mousavi a fost detaşat la ambasadă ca diplomat şi a fost ucis de rachete israeliene după ce s-a întors acasă de la serviciu.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că asasinarea lui Mousavi a arătat slăbiciune din partea Israelului.

„Acest act este un semn al frustrării şi slăbiciunii regimului sionist în regiune, pentru care va plăti cu siguranţă preţul”, a declarat Raisi, citat de presa iraniană.

Gărzile Revoluţionare au declarat că Israelul va avea de suferit pentru uciderea lui Mousavi, care deţinea gradul de general de brigadă în cadrul Gărzilor.

„Regimul sionist uzurpator şi sălbatic va plăti pentru această crimă”, au afirmat Gărzile într-o declaraţie citită la televiziunea de stat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat pentru presa de stat că: „Iranul îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru a răspunde la această acţiune la momentul şi locul potrivit”.

La rândul său, gruparea palestiniană Jihadul Islamic a condamnat uciderea lui Mousavi ca fiind un „act laş”, afirmând că acesta a jucat un rol vital în susţinerea rezistenţei din regiune, precum şi a poporului palestinian şi a cauzei sale.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce descrie ca fiind ţinte legate de Iran în Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când acesta l-a susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil care a izbucnit în Siria în 2011.

La începutul acestei luni, Iranul a declarat că loviturile israeliene au ucis doi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Siria, care au servit drept consilieri militari în această ţară.

Iranul a trimis sute de membri ai Gărzilor ca şi „consilieri” pentru a ajuta la antrenarea şi organizarea a mii de luptători ai miliţiilor şiite din Irak, Afganistan şi Pakistan pentru a sprijini guvernul în conflictul sirian. Luptătorii din Hezbollah din Liban au colaborat, de asemenea, îndeaproape cu comandanţii militari iranieni din Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici