Un îngrijitor la o casă de bătrâni din Spania a ucis 11 persoane "din compasiune"

Un supraveghetor, angajat la o reşedinţă pentru vârstnici în Spania, a mărturisit că a ucis din compasiune 11 bătrâni instituţionalizaţi, prin otrăvire cu înălbitor, insulină sau cocktailuri de medicamente, informează AFP, citând presa spaniolă.

51 afișări
Imaginea articolului Un îngrijitor la o casă de bătrâni din Spania a ucis 11 persoane "din compasiune"

Un îngrijitor la o casă de bătrâni din Spania a ucis 11 persoane "din compasiune" (Imagine: Daily Mail)

Joan Vila, în vârstă de 45 de ani, angajat la o casă de vârstnici din Olot, în nord-estul Spaniei, a mărturisit după arestarea sa din 18 octombrie uciderea a trei persoane în vârstă pentru a le "opri suferinţa".

Marţi, el a mărturisit în faţa unui judecător că a ucis alte opt persoane, a declarat presei locale avocatul îngrijitorului, Carles Monguilod.

Avocatul a afirmat că Vila şi-a motivat gestul prin aceea că "a ajutat" victimele să moară, spunând că acestea erau "extrem de dependente" şi a vrut să le dea "pace".

"Dacă aş fost în aceste condiţii, aş fi vrut să fiu ajutat să mor", a spus îngrijitorul, potrivit procesului-verbal încheiat în cadrul audierii, citat de mass-media.

Vila, care are antecedente psihiatrice, a recunoscut că a administrat o supradoză de insulină primelor sale două victime şi apoi a ucis alte şase cărora le-a dat să înghită un cocktail de medicamente.

Medicii casei de îngrijire au conchis că au decedat din cauze naturale.

Dar în luna octombrie, o femeie în vârstă de 85 de ani, rezidentă al casa Caritat, a fost transportată la un spital Olot, unde a murit. Medicii au informat Poliţia că femeia a avut arsuri la nivelul gurii şi gâtului.

Supraveghetorul, care a fost arestat a doua zi, a mărturisit că a ucis-o pe bătrână, dar şi pe alte două, în octombrie, dându-le să bea înălbitor.

El nu a putut explica de ce el a folosit această metodă crudă.

Bărbatul ar fi ucis nouă femei şi doi bărbaţi, fiind întrebat, potrivit avocatului său, despre un al douăsprezecelea deces suspect.

Prima crimă a avut loc în luna august 2009, al doilea a fost comis mai târziu în acelaşi an, iar şase în acest an, a spus avocatul, citat de site-ul ziarului El Periodico.

Joan Vila a spus că, în majoritatea cazurilor, victimele sufereau de boli incurabile într-un stadiu avansat, cum ar fi Alzheimer, el profitând de momentele când avea febră sau pierderea cunoştinţei.

În urmă cu zece zile, un judecător a ordonat exhumarea a opt corpuri, în contextul unei anchete privind decesele suspecte din azil. Vila, potrivit avocatului său, a declarat magistratul că doar şase din cei care au murit au fost victimele sale.

Supraveghetorul, angajat din 2005 la Caritat, a declarat că a acţionat "din impuls", că ar fi urmat în timpul acestor ani tratament de îngrijire psihiatrică şi că ar fi avut nevoie, uneori, de droguri şi alcool . El este reţinut într-o unitate de psihiatrie.

În afară de cele 12 crime, bărbatul a fost intervievat pentru un total de 47 de alte decese ce au avut loc în casa de pensii, din 2007, dintre care 27 au avut loc în timp ce Vila era de serviciu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici