Un jurnalist a fost împuşcat mortal în Manila. Organizaţiile de presă cer protecţia Poliţiei

  • Un jurnalist cunoscut în Filipine şi critic cu guvernanţii a fost împuşcat şi a murit pe o stradă din Manila în timp ce se afla la volanul unei maşini.
  • Organizaţiile de presă au condamnat atacul şi acum cer protecţia Poliţiei, potrivit Reuters.
141 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist a fost împuşcat mortal în Manila. Organizaţiile de presă cer protecţia Poliţiei

Captură Twitter

Un jurnalist filipinez a fost împuşcat mortal în timp ce se afla la volan în capitala ţării, a anunţat marţi poliţia, ceea ce a provocat condamnarea din partea grupurilor de media şi a activiştilor, care au descris asasinarea acestuia ca fiind o lovitură dată libertăţii presei.

Jurnalistul de radio Percival Mabasa, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de doi atacatori la poarta unui complex rezidenţial din zona Las Pinas din Manila în noaptea de luni spre marţi, au stabilit poliţiştii.

„Faptul că incidentul a avut loc în zona metropolitană Manila arată cât de îndrăzneţi au fost autorii şi cum autorităţile nu au reuşit să protejeze jurnaliştii, precum şi cetăţenii obişnuiţi, de orice pericol", a declarat Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Filipine.

Poliţia naţională a promis că va face dreptate în legătură cu atacul. Guvernul, însă, nu a comentat încă incidentul. Familia lui Mabasa a numit uciderea jurnalistului o „crimă deplorabilă" şi a cerut ca „asasinii laşi să fie aduşi în faţa justiţiei".

Grupul de apărare a drepturilor omului l-a descris ca fiind „unul dintre cei mai aprigi critici din ţară". Videoclipurile de pe canalul YouTube al lui Mabasa, care are 216.000 de abonaţi, au arătat că acesta i-a criticat pe fostul preşedinte al ţării şi pe unii oficiali din echipa actualului preşedinte Ferdinand Marcos Jr.

„Nu excludem posibilitatea ca împuşcăturile să aibă legătură cu activitatea victimei în mass-media", a declarat şeful poliţiei locale, Jaime Santos.

Filipine are unul dintre cele mai mari pieţe media din Asia, dar rămâne unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnalişti. Luna trecută, jurnalistul radio Rey Blanco a fost înjunghiat în centrul Filipinelor. Cel puţin 187 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii 35 de ani în Filipine, potrivit organizaţiei internaţionale Reporteri fără frontiere. 32 de jurnalişti au fost ucişi într-un singur incident în 2009.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici