Un jurnalist rus ar putea face 10 ani de închisoare pentru că a publicat "ştiri false" despre trupele ruse

  • Un dosar penal a fost deschis împotriva unui jurnalist siberian al cărui site de ştiri a publicat conţinut critic la adresa invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi presa rusă.
  • Mihail Afanasiev, redactor-şef al Novy Fokus din regiunea rusă Khakassia, a fost arestat miercuri de forţele de securitate din cauza relatării de pe site-ul său despre 11 poliţişti care ar fi refuzat să fie trimişi în Ucraina.
2705 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist rus ar putea face 10 ani de închisoare pentru că a publicat "ştiri false" despre trupele ruse

Afanasyev a fost acuzat joi de diseminarea de "informaţii false în mod deliberat" despre forţele armate ruse, o infracţiune care este pasibilă de o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare în conformitate cu o lege adoptată luna trecută.

Acuzaţiile au loc în contextul unei represiuni fără precedent împotriva presei independente şi a disidenţei împotriva războiului. Luna trecută, parlamentul rus a adoptat o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de ştiri "false" despre armată, notează The Guardian.

Afanasyev a publicat numeroase investigaţii despre probleme sensibile din Khakassia, cum ar fi crima organizată şi presupusele abuzuri de putere ale oficialilor locali.

Un alt jurnalist din Siberia a fost, de asemenea, arestat miercuri, fiind suspectat de încălcarea noilor legi ruseşti privind acoperirea mediatică a situaţiei din Ucraina. Serghei Mikhailov, fondatorul săptămânalului LIStok, cu sediul în republica Altay, ar fi fost plasat în arest preventiv din cauza presupuselor "apeluri la sancţiuni împotriva Rusiei" ale publicaţiei.

Site-ul web al LIStok a fost blocat din martie pentru "promovarea" activităţilor care se opun acţiunilor Moscovei în Ucraina.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici