Un lider al opoziţiei din Congo ales preşedinte este contestat de alt lider al opoziţiei

Felix Tshisekedi, unul din liderii opoziţiei din Republica Democrată Congo, a fost ales preşedinte al ţării în urma unui scrutin îndelung amânat, a anunţat autoritatea electorală de la Kinshasa, însă victoria acestuia este contestată de Martin Fayulu, un alt lider al opoziţiei.

320 afișări
Imaginea articolului Un lider al opoziţiei din Congo ales preşedinte este contestat de alt lider al opoziţiei

Un lider al opoziţiei din Congo ales preşedinte este contestat de alt lider al opoziţiei

Felix Tshisekedi, care a obţinut 7 milioane de voturi, comparativ cu Martin Fayulu, care a adunat 6,3 milioane de voturi, este primul preşedinte ales în mod democratic în istoria Republicii Democrate Congo. Emmanuel Ramazani Shadary, Candidatul susţinut de actualul regim condus de preşedintele Joseph Kabila, s-a clasat pe locul al treilea, cu doar 4,3 milioane de voturi.

Victoria unui lider al opoziţiei reprezintă o surpriză în condiţiile în care existau temeri că alegerile vor fi fraudate în favoarea candidatului actualului regim.

Totuşi, Fayulu, celălalt lider major al opoziţiei, a acuzat autoritatea electorală de fraude, afirmând că rezultatele sunt "inventate".

"Poporul congolez a fost jefuit de victoria sa, ceva ce poporul nu va accepta niciodată", a afirmat Fayulu.

În unele zone din această ţară au izbucnit proteste violente, soldate deja cu patru persoane decedate, inclusiv doi ofiţeri de poliţie.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel la calm după anunţarea rezultatelor, în timp ce ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că victoria lui Tshisekedi "nu este în conformitate cu rezultatele pe care le-am putut observa", adăugând că Fayulu "părea să fie în frunte".

Alegerile prezidenţiale din Republica Democrată Congo, amânate timp de doi ani, s-a desfăşurat pe data de 30 decembrie, fiind înregistrate o serie de probleme, cea mai gravă fiind aceea că aproximativ 1,2 milioane de persoane din regiuni dominate de opoziţie şi-au putut exercita dreptul la vot. Autorităţile au comunicat că amânarea votului în aceste regiuni până în luna martie are legătură cu temerile privind răspândirea unei epidemii de Ebola.

Actualul preşedinte congolez Joseph Kabila conduce ţara de 17 ani, din 2001, după asasinarea tatălui său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici