Un manifestant de la Teheran a fost împuşcat mortal, iar alţii au fost răniţi - GALERIE FOTO

Un manifestant iranian a fost împuşcat mortal luni şi mai mulţi au fost răniţi, la sfârşitul mitingului care a reunit la Teheran sute de mii de persoane ce contestă realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

13 afișări
Imaginea articolului Un manifestant de la Teheran a fost împuşcat mortal, iar alţii au fost răniţi - GALERIE FOTO

Sute de mii de susţinători ai lui Moussavi s-au adunat la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Fotoreporterul, care a refuzat să-şi dezvăluie numele, a văzut cadavrul unui bărbat împuşcat în frunte în faţa unei baze incendiate a unei miliţii islamice. El a realizat fotografii ale bărbatului neînsufleţit, cu faţa însângerată, transportat de alţi manifestanţi.

Confruntări între poliţie şi manifestanţi au izbucnit luni seara, la Teheran, în cursul unui miting la care participau sute de mii de persoane.

Focuri de armă au fost auzite la finalul manifestaţiei a câteva sute de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, rivalul învins de preşedintele ultraconservator.

Martori au raportat că la sfârşitul manifestaţiei, persoane în civil ar fi tras împotriva demonstranţilor, rănind mai mulţi din rândul acestora. Atacatorii erau îmbrăcaţi în civil şi nu aparţineau poliţiei, potrivit acestor martori.

Manifestanţii au dat foc la pneuri şi la pubele în piaţa Azadi, la finalul manifestaţiei din centrul oraşului.

Cel puţin trei motociclete au fost incendiate. Fumul era vizibil în zonă, în timp ce mai mulţi protestatari fugeau.

Forţele de ordine au folosit de asemenea gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Duminică, un jurnalist AFP a văzut persoane în civil, pe motociclete, care au tras în aer cu pistoale pentru a-i speria pe manifestanţi.

Moussavi se declară pregătit să participe la un nou scrutin

Politicianul iranian de opoziţie, care contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Ahmadinejad, s-a declarat pregătit să participe la un nou scrutin.

"Suntem pregătiţi să participăm din nou la alegerile prezidenţiale", a declarat Moussavi, prezent la mitingul organizat de opoziţie la Teheran.

"Votul poporului este mai important decât persoana lui Moussavi şi decât oricine altcineva", a subliniat politicianul iranian.

Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, cei doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din Iran care contestă rezultatele scrutinului, sunt prezenţi la mitingul aflat în curs de desfăşurare la Teheran.

La manifestaţie participă şi fostul preşedinte reformist Mohammad Khatami, a declarat fratele său, Mohammad Reza Khatami.

Potrivit lui Reza Khatami, fostul preşedinte va continua să se opună realegerii în funcţie a lui Mahmoud Ahmadinejad până la organizarea unui nou scrutin.

Familiile iranienilor arestaţi au protestat în faţa tribunalului

Alcătuită în principal din părinţi ai deţinuţilor, mulţimea striga către opt poliţişti care asigurau ordinea publică, iar alţi şase oameni ai legii se aflau în faţa intrării în tribunal.

Poliţiştii au reuşit să-i îndepărteze puţin pe manifestanţi de clădire, rugându-i politicos, dar şi lovindu-l cu pumnii pe unul dintre bărbaţii aflaţi în mulţime şi cu bastonul pe una dintre femei.

Un ofiţer de poliţie a intervenit ulterior şi a convins familiile să renunţe la proteste asigurându-le că rudele acestora vor fi eliberate în circa 15 zile şi că îi vor contracta telefonic în două sau trei zile.

Una dintre mame striga: "Veniţi şi duceţi-mă să-mi găsesc copilul. N-aveţi decât să mă bateţi cât vreţi, dar duceţi-mă să-mi văd copilul".

Părinţii celor arestaţi au afirmat că, potrivit poliţiei, rudele lor fuseseră duse la închisoarea Evin, în nordul capitalei iraniene.

"Mi-au spus că băiatul meu a fost dus la Evin, dar nu sunt sigur. Ştiu că fiul meu un era manifestant, dar se afla aici pentru a privi", le-a spus unul dintre bărbaţi celorlalte persoane adunate în faţa tribunalului revoluţionar.

Instituţia tratează dosarele "de ameninţare la adresa siguranţei naţionale".

Duminicăƒ, poliţia a anunţat arestarea a 170 de persoane, dintre care 60 "de organizatori" de manifestaţii.

Teheranul a fost teatrul unor proteste, sâmbătă, şi al unor confruntări violente, duminică, între poliţie şi manifestanţii care contestă legitimitatea realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici