Un membru al conducerii Bundesbank reia afirmaţii antisemite

Un membru al conducerii Bundesbank, criticat pentru declaraţiile sale considerate islamofobe şi antisemite, a reafirmat luni existenţa, în opinia sa, a unei "gene" comune tuturor evreilor.

29 afișări
Imaginea articolului Un membru al conducerii Bundesbank reia afirmaţii antisemite

Un membru al conducerii Bundesbank reia afirmaţii antisemite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un fapt", a afirmat Thilo Sarrazin în timpul prezentării, la Berlin, a unei cărţi pamflet. El a citat studii şi articole de presă privind existenţa unei astfel de gene.

Într-un interviu apărut duminică în presă, acest fost oficial social-democrat însărcinat cu finanţele oraşului Berlin declarase: "Toţi evreii au o genă particulară, bascii au gene particulare care îi diferenţiază de alţii".

Aceste afirmaţii care se adaugă unor numeroase tirade vizibil rasiste au provocat indignare generală în Germania, unde declaraţiile antisemite sunt extrem de rare, din cauza trecutului istoric.

Cancelarul Angela Merkel a reacţionat prin vocea purtătorului său de cuvânt, apreciind că Banca Centrală trebuie "evident să îşi pună semne de întrebare" după astfel de afirmaţii.

Preşedintele Bundesbank, Axel Weber, care nu are autoritatea de a-i demite pe membrii consiliului director, urma să se exprime luni pe această temă. Dar Thilo Sarrazin afirmase deja că se simte "protejat de libertatea de exprimare".

"Un angajat al Bundesbank (...) are dreptul să se exprime pe teme care nu ţin neapărat de competenţele sale profesionale", a spus el, în timpul acestei prezentări.

La rândul său, Partidul social-democrat (SPD), care nu a reuşit anul trecut să îl excludă, preconizează o nouă procedură pentru a încerca să îl îndepărteze din interiorul său.

Dar Sarrazin a afirmat că va rămâne membru al SPD.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici