Un militant pacifist italian răpit în Fâşia Gaza a fost executat de o grupare salafistă

Un militant pacifist italian, răpit de o grupare salafistă în Fâşia Gaza, a fost executat de răpitorii săi, a anunţat vineri Hamas, care a promis să îi "urmărească" pe autorii acestei "crime atroce".

74 afișări
Imaginea articolului Un militant pacifist italian răpit în Fâşia Gaza a fost executat de o grupare salafistă

Un militant pacifist italian răpit în Fâşia Gaza a fost executat de o grupare salafistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Corpul neînsufleţit al lui Vittorio Arrigoni a fost găsit la câteva ore după anunţarea răpirii sale, prima a unui străin în Fâşia Gaza, de la preluarea controlului asupra acestui teritoriu palestinian de către mişcarea islamistă, în iunie 2007.

Acesta a fost descoperit într-un cartier din nord-vestul oraşului Gaza, potrivit serviciilor de securitate ale Hamas, care au interzis accesul presei.

Ostaticul italian, un jurnalist, scriitor şi militant al mişcării pacifiste propalestiniene International Solidarity Mouvement (ISM), a fost strangulat, iar doi dintre presupuşii săi răpitori au fost arestaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de securitate.

"Guvernul condamnă această crimă atroce, care nu reflectă valorile noastre, religia noastră, obiceiurile şi tradiţiile noastre şi anunţă că îi va urmări fără încetare pe restul membrilor acestei grupări şi le va aplica legea", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Ihab al-Ghoussein.

Niciun ostatic străin nu a mai fost, până acum, ucis în acest teritoriu palestinian, de la obţinerea autonomiei, în 1994.

Forţele de securitate au identificat rapid un "membru al grupării, care i-a denunţat pe ceilalţi membri şi a arătat locul unde se afla militantul", a adăugat purtătorul de cuvânt, într-o conferinţă de presă televizată, dând asigurări că intervenţia lor s-a produs după executarea italianului.

Acestea "au găsit corpul neînsufleţit al ostaticului, ucis de câteva ore, într-un mod atroce, potrivit raportului medicului legist", a continuat al-Ghoussein. "Primele constatări indică intenţia răpitorilor de a-l ucide, dat fiind faptul că a fost asasinat la puţin timp după răpire", a insistat el.

Hamas a apreciat că deznodământul acestei răpiri nu pune în discuţie menţinerea ordinii în Fâşia Gaza.

"Această crimă nu reflectă situaţia reală şi climatul de securitate şi ordine din Fâşia Gaza şi nu înseamnă o întoarcere în timp, iar Guvernul va rămâne vigilent pentru a asigura stabilitatea şi securitatea, cu atât mai mult cu cât acest incident este primul de acest fel, după mai mulţi ani", a subliniat al-Ghoussein.

Militanţii salafişti au anunţat joi seara că l-au răpit pe Vittorio Arrigoni, ameninţând că îl vor ucide la expirarea unui ultimatum pentru eliberarea camarazilor lor deţinuţi de către Hamas, referindu-se la liderul grupării salafiste, Tawhid wa al-Jihad, arestat în martie.

"L-am răpit pe italianul Vittorio şi cerem Guvernului lui (Ismail) Haniyeh să îi elibereze pe toţi prizonierii noştri, începând cu şeicul Hisham al-Sueidani. Dacă nu răspundeţi (...) în 30 de ore, începând cu ora 11.00 (11.00, ora României), 14 aprilie, noi îl vom executa pe prizonier", au anunţat ei, într-un mesaj difuzat pe YouTube.

În înregistrarea video, în care se vedea un ostatic mascat şi cu faţa lovită, răpitorii susţin că fac parte dintr-o grupare necunoscută până în prezent.

Ministerul italian al Afacerilor Externe a confirmat răpirea, anunţând că a întreprins "demersuri oportune unei intervenţii vizând să îl protejeze".

Grupările palestiniene din Fâşia Gaza care se definesc drept "salafiste" sunt alcătuite din câteva sute de membri, potrivit liderilor lor. O vreme tovarăşi cu Hamas, ei s-au îndepărtat în mod progresiv, acuzând mişcarea islamistă de slăbiciune în faţa Israelului şi în impunerea legii islamice.

Tensiunile cu Hamas au atins punctul culminant în august 2009, când unul dintre aceste grupări, Jound Ansar Allah, a proclamat un "emirat" islamic într-o moschee din Rafah (sud). Reprimarea întreprinsă de forţele Hamas s-a soldat cu 24 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici