Un ministru italian propune un ajutor lunar de 500 de euro pentru tinerii care se mută de la părinţi

Ministrul italian al Administraţiei Publice, Renato Brunetta, a propus duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, acordarea a 500 de euro pe lună tinerilor care acceptă să părăsească domiciliul părinţilor, prin reducerea anumitor pensii.

17 afișări
Imaginea articolului Un ministru italian propune un ajutor lunar de 500 de euro pentru tinerii care se mută de la părinţi

Un ministru italian propune un ajutor lunar pentru tinerii care se mută de la părinţi (Imagine: Bogdan Dinca/Mediafax Foto)

Ministrul mai propusese deja săptămâna trecută obligarea prin lege a tinerilor să părăsească domiciliul părinţilor lor, dar a părut să bată în retragere invocând o "simplă provocare lucidă".

El a relansat această idee în cadrul emisiunii de duminică după-amiază Domenica In, propunând acordarea a 500 de euro pe lună constând în "scutiri, reducerea chiriilor, împrumuturi" pentru a-i ajuta pe tineri să se mute de la părinţi.

Guvernul lui Silvio Berlusconi a transmis la scurt timp un comunicat menţionând o "idee pur personală a ministrului, care nu a rezultat în urma unui acord guvernamental".

Pentru finanţarea acestui proiect "Brunetta a propus "acţionarea asupra pensiilor celor care se retrag la 55 de ani întrucât trebuie acordat (un ajutor) mai mic părinţilor şi mai mare copiilor", idee cu care Giulio Tremonti, de la Finanţe, ar fi "de acord".

Aceasta nu va spori datoria italiană întrucât, în opinia lui, va fi suficient să se "intervină asupra unor anomalii ale sistemului pensiilor şi ajutoarelor sociale".

"Italia este plină de tineri foarte capabili, care îşi asumă riscuri şi doresc să fie liberi. Noi, părinţii, suntem cei responsabili" pentru faptul că ei rămân în casa părintească adesea până la 30 de ani şi uneori până la 40, a adăugat Brunetta.

Opoziţia de stânga şi sindicatele s-au declarat scandalizate, întrucât ideea ar genera "conflicte între generaţii". Partidul Democrat (stânga) şi Italia Valorilor (IDV) au denunţat ideea drept o "găselniţă demagogică" şi au propus în schimb finanţarea acestui ajutor cu "bani din fraudele fiscale", care au recidivat în ultimele luni, în urma unei amnistii, potrivit fostului judecător anticorupţie Antonio di Pietro, liderul IDV.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici