Un nou incident grav în care a fost implicat un submarin nuclear britanic. O tragedie a fost evitată în ultimul moment la sfârşitul anului trecut

Un submarin nuclear britanic a fost la un pas să se ciocnească cu un feribot în luna noiembrie a anului trecut, transmite publicaţia Popular Mechanics.

29631 afișări
Imaginea articolului Un nou incident grav în care a fost implicat un submarin nuclear britanic. O tragedie a fost evitată în ultimul moment la sfârşitul anului trecut

Un nou caz grav în care a fost implicat un submarin nuclear britanic. O tragedie a fost evitată în ultimul moment la sfârşitul anului trecut

Incidentul s-a petrecut pe 6 noiembrie 2018 în Marea Irlandeză, întra Anglia şi Irlanda. Marea Britanire nu a anunţat ce tip de submarin a fost implicat, dar Royal Navy operează 11 astfel de nave, toate cu propulsie nucleară. Şapte sunt modele de atac din clasele Astute şi Trafalgar, iar patru sunt transportoare de rachete balistice din clasa Vanguard.

Nava civilă care a fost la un pas să se ciocnească cu submarinul este ferbitoul Stena Superfast VII. Submarinul era scufundat la adâncime de periscop, adică la câţiva metri sub nivelul mării.

Stena Superfast VII transportă pasageri şi maşini între Irlanda de Nord şi Scoţia. Nava poate acomoda 1.300 de oameni şi 660 de vehicule. Un submarin Vanguard poate transporta 16 rachete balistice Trident D-5. Fiecare dintre acestea dispune de trei focoase nucleare, în total fiind, la bordul navei, 48 de focoase.

S-a aflat despre acest incident abia recent, după ce agenţia Marine Accident Investigation Branch (MAIB) a deschis o anchetă.

Submarinele militare britanice au fost implicate în mai multe incidente în ultimii ani, iar unii experţi spun că de vină este calitatea tot mai slabă a echipajelor. În 2015, o navă scufundată s-a prins în plasele unui mic de vas de pescuit şi aproape că a tras ambarcaţiunea sub apă. Marinarii civili s-au salvat după ce au tăiat plasele. În 2016, HMS Ambush s-a ciocnit cu un vas civil în Gibraltar.

Mai mult, în 2009 submarinul HMS Vanguard s-a ciocnit cu omologul său francez, Le Triomphant, în Atlantic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici