Un oficial american ar fi încercat să interfereze în ancheta FBI privind emailurile lui Clinton

Patrick Kennedy, subsecretar de Stat, ar fi încercat să interfereze în ancheta privind periclitarea securităţii prin utilizarea unei adrese private şi ar fi exercitat presiuni pentru declasificarea unor documente secrete sustrase din emailul lui Hillary Clinton, conform FBI, citează Reuters.

261 afișări
Imaginea articolului Un oficial american ar fi încercat să interfereze în ancheta FBI privind emailurile lui Clinton

Un oficial american ar fi încercat să interfereze în ancheta FBI privind emailurile lui Clinton

Rapoartele FBI în cauză conţin interviuri cu oficiali ai agenţiei şi au fost făcute publice luni.

Acuzaţiile împotriva lui Patrick Kennedy, subsecretarul de Stat, sunt înfăţişate în sumarul interviurilor investigaţiei Biroului Federal (FBI) ce a durat un an de zile, în privinţa utilizării unei adrese de email private de către Hillary Clinton, pentru a manevra informaţii clasificate ale Guvernului american.

Deşi FBI-ul a decis să nu facă publice conţinutul emailurilor, acuzaţia asupra intervenţiei a alimentat convingerile republicanilor că oficialii administraţiei Barack Obama au încercat să o protejeze pe Clinton de răspundere penală. FBI nu a recomandat inculparea acesteia şi a apărat integritatea investigaţiei.

Hillary Clinton le-a spus anchetatorilor că nu a beneficiat de nicio informare sau pregătire specială în ceea ce priveşte procedurile de lucru cu informaţiile clasificate sau cu modul de păstrare a înregistrărilor federale. Aceasta a declarat că folosirea unui server privat a însemnat o greşeală şi şi-a cerut scuze pentru aceasta.

Un oficial FBI, al cărui nume este redactat, a mărturisit anchetatorilor că Kennedy a făcut presiuni "în mod repetat" asupra unor diverşi oficiali FBI pentru a face publice informaţiile dintr-unul dintre emailurile lui Clinton. Emailul conţinea informaţii despre atacul mortal din 2012 asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia şi includea informaţii ce aveau ca sursă FBI-ul, ceea ce însemna că agenţia federală avea ultimul cuvânt în privinţa informaţiilor secrete.

Un purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că Kennedy nu făcea presiuni asupra FBI-ului ci doar încerca să înţeleagă mai bine cum funcţionează procesul de clasificare al informaţiilor.

Disputa a fost iniţiată la începutul anului 2015, în timp ce oficialii revizuiau cele aproximativ 30.000 de emailuri ale lui Clinton.

Oficialul a declarat că Biroul de Consiliere Juridică al Departamentului de Stat l-a contactat telefonic pentru a-i pune întrebări în privinţa clasificării informaţiei, dar FBI şi-a susţinut decizia.

La scurt timp după acel apel, a fost primit un alt apel telefonic din partea lui Kennedy, în care acesta "oferea ajutorul său în privinţa modificării clasificării emailurilor pentru un schimb cinstit".

Oficialul FBI a adăugat că a luat parte la cel puţin alte două discuţii în care Kennedy a continuat să facă presiuni asupra FBI-ului în privinţa emailurilor. Potrivit oficialului, Kennedy părea să încerce să o protejeze pe Clinton prin minimalizarea aparenţelor informaţiilor clasificate în emailurile de pe serverul privat pe care aceasta l-a folosit în timp ce era secretar de stat al SUA.

Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte, a acuzat-o de mai multe ori pe Hillary Clinton de încălcarea procedurilor de securitate prin utilizarea unui email privat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici