Un oficial american cataloghează "absurdă" ideea unei noi candidaturi a lui al-Assad la preşedinţie

Un oficial american de rang înalt a catalogat luni ca "absurdă" ideea ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să candideze pentru un nou mandat, după anunţul pe care şeful statului sirian l-a făcut într-un interviu.

105 afișări
Imaginea articolului Un oficial american cataloghează "absurdă" ideea unei noi candidaturi a lui al-Assad la preşedinţie

Preşedintele sirian Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest oficial american a pus la îndoială faptul că regimul de la Damasc ar putea organiza "alegeri libere şi corecte".

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat, într-un interviu exclusiv acordat duminică Agenţiei France Presse, că există "şanse puternice" să candideze pentru un nou mandat, în iunie, şi a exclus faptul că va încredinţa conducerea unui viitor guvern vreunui opozant, cu două zile înainte de conferinţa de pace privind Siria numită Geneva II.

Această conferinţă care îi va reuni pentru prima dată la aceeaşi masă pe membri ai puterii şi ai opoziţiei siriene urmează să se deschidă miercuri, în Elveţia, şi are ca scop găsirea unei soluţii politice pentru conflictul care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi începând din martie 2011.

"Consider că nimic nu mă împiedică să candidez (...), iar dacă opinia (publică) doreşte acest lucru nu voi ezita o secundă să o fac. Pe scurt, se poate spune că există şanse puternice să candidez", a declarat al-Assad, zâmbind şi relaxat.

Luni, un oficial american de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a respins această idee, calificând-o ca fiind "absurdă".

"Este vorba despre un individ care a folosit rachete de tip Scud. Este vorba despre un individ care a recurs la arme chimice în repetate rânduri, ucigând, literalmente, mii de persoane. Este vorba despre un individ care a asediat oraşe întregi şi le-a înfometat", a declarat el, contactat telefonic de jurnalişti ai AFP.

El a adăugat că din momentul în care familia al-Assad a preluat controlul asupra Siriei, în 1970, în această ţară nu au mai avut loc "alegeri libere şi corecte".

Al-Assad, în vârstă de 48 de ani, aflat la putere începând din iulie 2000, l-a înlocuit în funcţie pe tatăl său, Hafez al-Assad, decedat în iunie 2000, care a condus ţara timp de 30 de ani.

"Ideea ca observatori internaţionali să vină într-o Sirie aflată în mijlocul unui război pentru a supraveghea un proces electoral în care familia (al-Assad) controlează întregul sistem este absurdă", a spus el.

O altă problemă, a notat diplomatul, este că o treime din populaţia siriană a fost strămutată, atât în interiorul ţării, cât şi în afara frontierelor.

"Cum aţi organiza un sistem de înregistrare a alegătorilor şi candidaţilor într-un astfel de haos?", a întrebat el.

"Apar numeroase întrebări tehnice, dar şi aspecte ce ţin de credibilitate", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici