Un oficial iranian confirmă arestarea a trei cetăţeni americani

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate iraniene a confirmat marţi arestarea a trei americani în apropierea frontierei cu Irakul, precizând că în prezent sunt interogaţi.

18 afișări
Imaginea articolului Un oficial iranian confirmă arestarea a trei cetăţeni americani

Un oficial iranian confirmă arestarea a trei cetăţeni americani (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Presa iraniană anunţa zilele trecute arestarea a trei cetăţeni americani, care s-ar fi "infiltrat" pe la frontiera cu Irakul.

"Cele trei persoane, a căror identitate nu este deocamdată cunoscută, au fost arestate în apropierea frontierei, la Malah-Khor, în apropiere de oraşul Marivan", a declarat Iraj Hassanzadeh, viceguvernatorul provinciei iraniene Kordestan.

"Oricine încearcă să intre ilegal în ţară pe la frontierele provinciei Kordestan este arestat", a continuat el.

Presa americană le-a identificat pe cele trei persoane, menţionând că ale se aflau la vânătoare în regiunea Kurdistanului irakian, în apropiere de Iran. Este vorba de Shane Bauer, Sara Shourd şi Joshua Fattal, toţi având în jur de 20 de ani.

Iraj Hassanzadeh a declarat pentru postul public de televiziune de limbă arabă Al-Alam că cei trei fuseseră arestaţi "în urmă cu patru zile" şi erau "în curs de interogare". El a declarat agenţiei Fars că cele trei persoane aveau vize siriene şi irakiene şi că "nu au depus încă mărturie".

Un înalt responsabil din cadrul poliţiei de frontieră a regiunii autonome a Kurdistanului irakian vorbise vineri de arestarea în Iran a trei americani care traversaseră frontiera venind din Irak.

A doua zi, Al-Alam confirmase arestarea, afirmând că cele trei persoane se "infiltraseră" din Irak.

Relaţiile iraniano-americane sunt tensionate de mai mulţi ani. Teheranul fusese plasat de vechea administraţie americană pe "axa răului" a ţărilor care susţin terorismul, în timp ce Iranul prezenta Statele Unite ca fiind "marele Satan".

Tensiunile s-au accentuat în ultimele luni, în pofida deschiderii preşedintelui american Barack Obama faţă de Iran, pe fondul ambiţiilor nucleare ale Teheranului şi după realegerea controversată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut luni Teheranului să ofere noi informaţii despre cei trei americani şi să permită reîntoarcerea lor cât mai curând posibilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici