Un partid elveţian depune plângere împotriva liderului libian pentru răpire

Un partid populist local, Mişcarea Cetăţenilor Genevezi (MCG), a depus plângere vineri împotriva liderului libian Muammar Kadhafi, pentru răpirea şi sechestrarea a doi oameni de afaceri elveţieni, reţinuţi mai multe luni în Libia.

15 afișări
Imaginea articolului Un partid elveţian depune plângere împotriva liderului libian pentru răpire

Un partid elveţian depune plângere împotriva liderului libian pentru răpire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plângerea, depusă la Ministerul Public (Parchetul) Confederaţiei şi în faţa justiţiei geneveze, vizează cercetarea pentru "răpire şi sechestrare a autorilor răpirii - Muammar Kadhafi - şi a celor care au profitat de ea, fiul său Hannibal, care va primi 1,5 milioane de franci elveţieni (1,09 milioane de euro)", a precizat avocatul MCG, Mauro Poggia.

Plângerea evocă în special detenţia a doi întreprinzători elveţieni, Rachid Hamdani şi Max Goldi, în toamnă. La 18 septembrie, ei au fost atraşi în afara ambasadei Elveţiei de la Tripoli, pentru a fi duşi apoi într-un loc secret unde au fost reţinuţi până la 9 noiembrie.

Miercuri, Elveţia a anunţat că a transferat 1,5 milioane de franci elveţieni într-un cont german, în cadrul negocierilor pentru eliberarea omului de afaceri elveţian Max Goldi, reţinut din iulie 2008 în Libia şi care a ispăşit la Tripoli o pedeapsă de patru luni de închisoare pentru "şedere ilegală".

Aceşti bani ar trebui să permită despăgubirea lui Hannibal Kadhafi pentru publicarea fotografiilor sale de identitate judiciară în cotidianul La Tribune de Geneve.

În cazul în care nu sunt identificaţi responsabilii pentru publicarea imaginilor, Guvernul elveţian va plăti despăgubiri persoanelor lezate în acest caz, conform planului de acţiune semnat de Berna şi Tripoli pentru normalizarea relaţiilor între cele două ţări.

În opinia MCG, acest acord seamănă cu o răscumpărare şi cade sub incidenţa Codului Penal elveţian.

"Acţiunea noastră este menită în principal să refacă onoarea şi mândria poporului elveţian", a declarat liderul MCG Eric Stauffer, care cere autorităţilor locale să îl declare pe Hannibal Kadhafi "persona non grata" la Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici