Un presupus spion rus a provocat demiterea a trei generali cehi

Un caz de spionaj presupus în favoarea Rusiei este la originea demiterii, în ultimele luni, a trei generali ai armatei cehe, a afirmat miercuri unul dintre principalele cotidiene cehe, Dnes.

9 afișări

Identificat de Dnes drept Robert Rachardzo, spionul presupus lucra ca psiholog în direcţia serviciului penitenciarelor cehe şi şi avea, în timpul său liber, legături strânse cu o femeie ofiţer care a condus succesiv birourile celor trei generali.

"Nu este clar dacă femeia lucra pentru el cu bună ştiinţă sau fără să ştie", scrie ziarul, conform căruia contactele sale au fost urmărite mai mulţi ani de contraspionajul ceh.

Demiterea i-a vizat pe şeful biroului militar al preşedintelui ceh, Frantisek Hrabal, reprezentantul naţional pe lângă Comandantul suprem al Forţelor aliate pentru Europa, Josef Sedlak, şi pe adjunctul şefului Statului Major al Armatei cehe, Josef Proks.

Cei trei, care oficial au părăsit armata "la cerere", au precizat că nu erau la curent cu contactele colaboratoarei lor cu Rachardzo, potrivit cotidianului.

"Dacă contraspionajul deţinea informaţii că unul dintre colaboratorii mei avea contacte cu un spion, trebuia să îmi spună pentru a mă proteja", a precizat Sedlak pentru Dnes.

Conform aceluiaşi ziar, Sedlak urma să devină şef al Statului Major al Armatei cehe.

Robert Rachardzo se află în prezent în Rusia, conform publicaţiei.

Ministerul ceh al Apărării refuză să facă vreun comentariu pe tema acestui caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici