Un raport al UE critică lipsa progreselor în Afganistan

Reforma politică şi o guvernare corectă sunt aproape inexistente în anumite zone din Afganistan, în pofida celor opt ani de asistenţă americană şi europeană, relevă un raport dur redactat pentru Guvernele Uniunii Europene, relatează Financial Times.

15 afișări
Imaginea articolului Un raport al UE critică lipsa progreselor în Afganistan

Un raport al UE critică lipsa progreselor în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia din Afganistan se deteriorează", afirmă raportul, pregătit pentru reuniunea de două zile a miniştrilor de Externe ai UE, care a început luni.

"Nu ne confruntăm numai cu o situaţie critică din punctul de vedere al securităţii. Progresele în materie de reformă politică, guvernare şi construcţia statului sunt prea lente şi în unele zone sunt aproape inexistente".

Documentul, redactat de experţii UE în politică externă, pregăteşte anunţarea, marţi, a unui efort european civil sporit în Afganistan, sub forma unor resurse financiare suplimentare şi a unui nou angajament privind combaterea corupţiei şi consolidarea administraţiei de stat. Ajutorul civil acordat de UE Afganistanului se ridică la aproape un miliard de euro pe an.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, a declarat că "noua strategie recunoaşte locul central al obiectivului politic în Afganistan. Dacă nu instituim în Afganistan un stat care funcţionează, un sistem de guvernare, atunci toate celelalte eforturi pe care le depunem vor eşua. Se recunoaşte din nou acest lucru".

Raportul afirmă că cele 27 de state membre vor acorda o importanţă particulară îmbunătăţirii sistemului electoral afgan după ce alegerile prezidenţiale din august au fost marcate de fraude şi nereguli în privinţa numărării voturilor.

"În lipsa unei bune guvernări, a accesului la serviciile de bază, a unei justiţii corecte şi a unui stat de drept, eforturile internaţionale şi afgane comune în materie de securitate nu vor genera stabilitatea politică necesară pentru o dezvoltare sigură şi prosperă", avertizează textul.

"Insecuritatea nu poate fi abordată doar cu mijloace militare (...). Angajamentul UE trebuie să fie predictibil şi pe termen lung, să sprijine Afganistanul să devină un stat eficient şi responsabil care este treptat din ce în ce mai capabil să-şi gestioneze propria securitate şi să furnizeze servicii cetăţenilor săi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici