Un raport despre prăbuşirea avionului MH17, prezentat de Olanda pe 10 august, fără a fi publicat

Olanda va prezenta un raport despre prăbuşirea aeronavei MH17 în Ucraina, în cadrul unei şedinţe restrânse de pe data de 10 august a unui grup de lucru internaţional, conform ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Olena Zerkal, citat de agenţia Interfax Ucraina.

262 afișări
Imaginea articolului Un raport despre prăbuşirea avionului MH17, prezentat de Olanda pe 10 august, fără a fi publicat

Un raport despre prăbuşirea avionului MH17, prezentat de Olanda pe 10 august, fără a fi publicat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grupul de lucru trebuie să se întrunească pe data de 10 august în conformitate cu Anexa 13 a Convenţiei Internaţionale privind Aviaţia Civilă. Olanda va prezenta raportul la şedinţa de lucru", a declarat Zerkal marţi, pentru Interfax. Raportul va fi discutat doar în cadrul acestei reuniuni şi nu va fi publicat, întrucât şedinţa se va ţine cu uşile închise, după cum a adăugat aceasta.

Conform lui Zerkal, raportul care va fi prezentat la şedinţă cu privire la cauzele tehnice ale prăbuşirii avionului, a fost elaborat de Consiluil olandez de Securitate.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului, Sara Vernooij, a negat într-un interviu acordat agenţiei Interfax că raportul final despre prăbuşirea avionului MH17 va fi publicat pe data de 10 august, organismul plănuind să îl dea publicităţii în luna octombrie. Pe de altă parte, primul-ministru ucrainean, Hennadiy Zubko, spusese pe data de 17 iulie că Olanda va prezenta concluziile comisiei de anchetă cu privire la prăbuşirea avionului MH17 până la sfârşitul verii.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines efectua o cursă de la Amsterdam către Kuala Lumpur când s-a prăbuşit la 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, afectată de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi. În urma accidentului, toţi cei 283 de pasageri şi cei 15 membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Occidentul afirmă că, potrivit dovezilor, avionul a fost lovit de o rachetă rusească lansată de rebelii proruşi. Rusia neagă însă această afirmaţie şi acuză forţele guvernamentale ucrainene de tragedia aviatică.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins joi apelurile Marii Britanii, Australiei, Olandei, Malaysiei şi Ucrainei de a se înfiinţa un tribunal ONU pentru a-i judeca pe cei consideraţi vinovaţi de doborârea aeronavei.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin a "explicat poziţia Rusiei privind iniţiativele premature şi contraproductive ale unor ţări, inclusiv ale Olandei, referitoare la înfiinţarea unui tribunal internaţional". Comunicatul a criticat de asemenea relatările politizate ale presei privind tragedia aviatică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici